Praga koupila slovenskou firmu a má další závodní auto

ČTK ČTK
3. 10. 2011 12:44
V budoucnosti plánuje firma vyrábět rovněž silniční auta
Závodní stroj Praga R4
Závodní stroj Praga R4 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tuzemská společnost Praga-Export, která se zabývá vývozem zbraní, získala 50 procent ve slovenském výrobci závodních aut Race4Slovakia. Ten se zároveň přejmenoval na Praga Cars.

Firma o tom informovala v tiskové zprávě, finanční okolnosti transakce nezveřejnila.

Praga-Export spolupracovala s Race4Slovakia při vývoji závodního vozu Praga R4, který se letos představil v seriálu GT v belgickém Spa. Na R4, s osmiválcovým motorem o objemu 3,2 litru a výkonem 520 koní, nyní navázala novým závodním autem s označením R1. To má být určeno pro mladé motokárové jezdce.

Model R1 váží 570 kg a je vybaven litrovým čtyřválcem o výkonu 250 koní.

Pragy se vrátí na silnice, říká majitel

"V blízké budoucnosti se pak všichni příznivci Pragy mohou těšit na postupné kroky vedoucí k tomu, aby nové Pragovky nebyly vidět jen na závodních okruzích, ale mohli jsme se s nimi setkávat i v silničním provozu," uvedl majitel společnosti Praga-Export Petr Ptáček.

Své angažmá ve výrobě závodních vozů zbrojařská firma Praga-Export zahájila nedávným vstupem do italské společnosti Intrepid Kart International, která vyrábí motokáry.

Praga byla významnou předválečnou automobilkou v Československu, dokonce byla svého času největším tuzemským výrobcem automobilů. Od 50. let automobilka vyráběla nákladní V3S.

 

Právě se děje

Další zprávy