První přesný účet za krizi: Vzala už 13 milionů míst

Tomáš Fránek
29. 9. 2011 10:55
Nezaměstnanost se snížila v Německu a Chile, v Česku vyskočila o dvě procenta
Foto: Karel Toman

Brno - Je to důsledek toho, jak politici a ekonomové nejsou schopni už přes tři roky zkrotit dluhy a umravnit nenasytné bankéře.

Finanční a ekonomická krize se podle výpočtů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) postarala o to, aby ve vyspělých 34 zemích včetně Česka zmizelo na 13 milionů pracovních míst.

Nejhůře postihla krize mladé lidi, řada z nich je bez práce více jak rok. A 22 milionů mladých lidí, kteří by mohli pracovat, zatím do zaměstnání kvůli nedostatku volných míst vůbec nenastoupilo.

"Situace se mírně zlepšila v roce 2010, ale poslední ekonomický vývoj bere krátkodobé zisky z dočasného oživení," uvedli experti OECD. A kromě mladých lidí o práci přichází stále častěji muži, mezi ženami se nezaměstnanost příliš neprojevila.

Jenom dvě země se tak mohou chlubit tím, že od roku 2007, kdy se objevily první příznaky krize, nezaměstnanost klesala - Německo a Chile. V obou zemích je nyní bez práce méně lidí než před třemi roky.

Česko na tom příliš dobře není. Zatímco v červenci 2007 bylo v zemi asi šest procent lidí bez práce, nyní je to o dvě procenta více. Počet nezaměstnaných absolventů se letos v srpnu podle ministerstva práce a sociálních věcí zvýšil o 3895 na 23 137. Bylo jich tak o 20,2 procenta více než na konci července.

Třeba v sousedním Rakousku se nezaměstnanost zvedla jenom mírně o jednu desetinu procenta. A nepatrně se zvedla i nezaměstnanost mezi mladými lidmi.

OECD upozorňuje, že velkým problémem je dlouhodobá nezaměstnanost. Ta se ve většině zemí zdvojnásobila, ve Spojených státech dokonce ztrojnásobila. "Kvalitních míst pro mladé lidi je stále méně," uvedli experti OECD.

Podle OECD tak budou lidé stále častěji pracovat pouze se smlouvami na dobu určitou - ty budou sloužit jako odrazový můstek k získání trvalého místa.

Mezinárodní organizace práce (ILO) uvedla, že při nynějším vývoji je možné, že do konce příštího roku se deficit počtu míst zvýší o dalších zhruba 20 milionů.

"Musíme ihned jednat, abychom zvrátili útlum růstu zaměstnanosti a nahradili ztracená místa," uvedl ke zprávě generální ředitel ILO Juan Somavia. "Zaměstnanost se musí stát hlavní makroekonomickou prioritou."

Pokud se má zaměstnanost vrátit na předkrizovou úroveň, musí růst ročně v průměru o 1,3 procenta. Od roku 2010 se ale počet pracovních míst zvyšoval jen o jedno procento, uvedla ILO.

Ke zlepšení organizace zdánlivě paradoxně vybídla zejména rychle rostoucí rozvojové ekonomiky Indii a Čínu, kde nebyl růst tak silný, aby stačil zvyšovat počet míst o více než jedno procento ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy