Banky touží po programátorech, těch je ale nedostatek

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 9. 2011 16:40
Desetina všech firem na Jobs.cz shání IT specialisty. Ti už ale většinou práci mají
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Desetina všech firem, které inzerují na Jobs.cz, nabízí volná místa v oboru informačních technologií. Na tyto pozice se však hlásí pouze jedno procento uchazečů o práci. Vyplývá to ze čtvrtletní analýzy Jobs.cz.

Celkem pět procent inzerentů shání do své firmy vývojáře aplikací a zájem o tyto odborníky se zvyšuje. Zatímco počet všech pracovních nabídek vzrostl o 27 procent, v případě počítačových odborníků se jednalo o nárůst o 38 procent.

"Co se týče konkrétních pozic v IT, firmy dlouhodobě nejvíce hledají programátory. V této oblasti nabízejí dvojnásobek pracovních míst oproti druhé nejčastěji poptávané pozici, jíž je IT analytik. O schopné vývojáře zaměstnavatelé svádějí urputný souboj," uvádí Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která pracovní portál provozuje.

Do hlavní pětky zájemců o IT specialisty se přitom dostaly i dvě české banky. O které se jedná, mluvčí LMC Tomáš Dombrovský uvést nechce. Obě z nich ale patřily mezi ty největší, říká pro Aktuálně.cz.

Vyšší zájem o počítačové odborníky banky mají hlavně kvůli vstupu nových konkurentů na trh. Jedná se například o Zuno Bank a Air Bank. Tyto společnosti se podle Dombrovského mnohem více orientují na služby internetového bankovnictví, což nutí zavedené firmy dohánět nedostatky.

Odborníci stále chybí

Rychle dostupných uchazečů je však podle LMC nedostatek. Mezi zájemci o práci na Jobs.cz se sektor informačních technologií nedostal ani do první desítky nejžádanějších oborů.

Za hlavní příčinu označují zástupci LMC skutečnost, že většina lidí s požadovaným vzděláním nemá problém sehnat místo a málokdo se dostane k tomu, aby procházel pracovní portál.

"Ne, že by odborníků bylo málo. Zájem firem je však mnohem vyšší, než jsou vysoké školy schopné vyprodukovat," komentuje Dombrovský.

Důvodem mohou být také vysoké požadavky na kvalifikaci. "Kreativně přemýšlející vývojář, který je schopen do práce kromě samotného programování vnést i vlastní produktovou invenci a dokáže se na výsledek podívat také z pohledu uživatelů, je dnes pro zaměstnavatele jednoznačně atraktivnější," vysvětluje Mysliveček.

Nedostatek relevantních uchazečů podle něj nutí podniky, aby hledaly vhodné adepty již mezi studenty. V posledních letech se proto staly běžnou praxí například partnerské programy IT firem s konkrétními vysokými školami.

Nejvíce uchazečů o práci v IT se nyní na Jobs.cz hlásí na místa správce operačních systémů, správce softwaru nebo technika hardwaru - tedy spíše na provozní pozice.

Programátoři se vzhledem k vysoké poptávce firem na nabídkové straně trhu práce objevují až na sedmém místě, za projektovými manažery. Průměrná nabízená mzda pro IT specialisty nyní dosahuje výše 40 150 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy