Penta nabídla za Sazku rovných pět miliard korun

Zdeněk John
23. 9. 2011 18:15
Nejvyšší nabídka za loterijní firmu bude zveřejněna ještě v pátek večer

Praha - Investiční skupina Penta poslala insolvenčnímu správci Sazky oficiální nabídku, že je ochotná koupit zkrachovalou loterijní firmu za pět miliard korun. Kupní cenu stanovila na 4,65 miliard a zároveň nabízí, že uhradí závazky Sazky, které vznikly po prohlášení konkurzu v celkové výši 350 milionů korun.

Částka je to výrazně vyšší než nabídka v době, kdy Penta chtěla koupit Sazku v dražbě, pokud by se organizovala. Tehdy lidé z Penty mluvili o 3,5 miliardách korun. Nezávislý znalecký posudek Ernst&Young ocenil Sazku na 3,57 miliardy.

Penta nabídku oficiálně zveřejní ve stejném okamžiku, kdy skončí lhůta pro podání cenových nabídek v soutěži vyhlášené správcem Sazky Josefem Cupkou.

"Z naší nabídky je zřejmé, že nám nejde o nic jiného, než o standardní podmínky, které jsou běžné při nákupech a prodejích firem. Pokud je cílem maximalizovat prodejní cenu, jak to prohlašuje správce Cupka a věřitelský výbor, naše nabídka by měla být brána v potaz. V opačném případě, vybere-li správce jako vítěznou nižší nabídku, vystavuje se vážné hrozbě žaloby o náhradu škody," uvedl Marek Dospiva, partner skupiny Penta.

Na nabídku Penty ihned reagovala i konkurenční skupina KKCG.

"Jakékoli údajné nabídky prezentované v tragikomedii Penty a E-Investu jsou irelevantní, bezpředmětné a nelze je srovnávat s oficiálními nabídkami, které byly v souladu se zákonem předloženy v rámci výběrového řízení. Penta měla možnost se zúčastnit transparentního výběrového řízení a takovou nabídku předložit v souladu s insolvenčním zákonem a podmínkami výběrového řízení," napsal v prohlášení pro média mluvčí skupiny Daniel Plovajko.

Peníze v Komerční bance

KKCG naráží na skutečnost, kterou už dříve Aktuálně.cz potvrdil i insolvenční správce Josef Cupka: totiž, že nebude možné připustit nabídku Penty mezi ostatní, protože nesplňuje soudem schválené podmínky tendru.

Penta předem nesložila půlmiliardovou jistinu do J&T Banky, ani tak neučinila s nabízenou částkou. Tu má v Komerční bance a potvrzení (viz obrázek) o tom předá Cupkovi.

Penta, potvrzení z Komerční banky o složení částky za Sazku
Penta, potvrzení z Komerční banky o složení částky za Sazku | Foto: Aktuálně.cz

O svém kroku v pondělí bude informovat i věřitelský výbor a Městský soud v Praze, který se Sazkou vede insolvenční řízení.

Penta svůj krok dělá proto, aby ukázala, kolik by nabídla, kdyby prodej Sazky nebyl "zmanipulovaný", jak ho tato investiční skupina vytrvale pojmenovává. Ale je připravena, pokud se do hry nějak dostane, Sazku skutečně za tuto sumu koupit a použít na to peníze složené v KB.

Cupkovi se do tendru hlásí tři zájemci: PPF s KKCG, dále Synot a pak firma spojovaná s miliardářem Pavlem Tykačem. Všechny odevzdaly cenovou nabídku v pátek v obálkách. Synot už předání nabídky i oficiálně potvrdil.

Penta nadále považuje tendr za nestandardní a za podezřelé označovala, že insolvenční správce nabídky nechtěl otevřít a vyhodnotit bezprostředně po termínu podání nabídek, tedy v pátek v 18 hodin.

Cupka ovšem změnil plány a těsně před vypršením termínu pro podání nabídek svolal tiskovou konferenci, kde chce nejvyšší nabídku zveřejnit.

"Tendr považujeme za zmanipulovaný a zorganizovaný ve stylu raných 90. let, kdy se za součinnosti správce, soudce a věřitelů používaly konkurzy jako nástroj na nepřátelské ovládnutí firem. Je rok 2011 a naší účastí nebudeme tendry tohoto typu legalizovat," uvedl Marek Dospiva.

Česká spořitelna žádala zrušení tendru

V pátek také insolvenční soud zveřejnil návrh České spořitelny z 19. září, aby byl celý tendr zrušen. Věřitelský výbor její návrh zamítl.

Spořitelna je jedním z členů výboru a je to poprvé, co se někdo z nich vyslovil podobně jako Penta.

Z žádosti spořitelny vyplývalo, že se obává, zda tendr splní základní smysl, který má: maximalizovat zisk z prodeje Sazky.

Spořitelna podle zápisu v rejstříku poté požadovala, aby se výbor alespoň shodl na podmínkách, kdy bude tendr zrušen. Chtěla tak učinit, pokud nabídnutá cena bude nižší než cena podle znaleckého posudku Ernst &Young (3,57 miliardy). Požadovala též, aby správce Cupka zorganizoval druhé kolo tendru, v němž by úspěšní uchazeči z prvního kola licitovali, aby se cena za Sazku ještě mohla zvýšit.

"Česká spořitelna ve svém dopise vyjádřila prakticky totožné námitky vůči tendru na prodej Sazky, o jakých už několik týdnů hovoříme veřejně i my. Potvrdila, že se nechce podílet na krádeži Sazky ve prospěch skupin PPF a KKCG, a proto žádá zrušení tendru. Je zřejmé, že žádná banka, která nechce hazardovat se svou pověstí a vystavovat se právním rizikům, si nemůže dovolit svým tichým souhlasem legalizovat tuto šaškárnu - přesněji řečeno krádež za bílého dne," komentoval krok spořitelny Dospiva. 

 

Právě se děje

Další zprávy