ČEZ neuhlídal elektřinu, zaplatí za popáleného chlapce

Tomáš Fránek
23. 9. 2011 10:45
Nejvyšší soud odmítl žalobu společnosti ČEZ, která nechtěla platit odškodnění
Foto: ČEZ

Brno - Energetický gigant ČEZ musí zaplatit odškodnění mladému muži, který jako dvanáctiletý vylezl po lešení na trafostanici, utrpěl těžké popáleniny a přišel o obě ruce.

Odškodnění musí energetická společnost po pěti letech soudních sporů zaplatit i přesto, že zdánlivě pracovníci ČEZ neporušili žádná pravidla ani zákony. Lešení a opravu trafostanice totiž zajišťovala najatá firma, která staveniště dostatečně nezajistila.

Podle Nejvyššího soudu to však ČEZ nezbavuje zodpovědnosti; firma měla možnému nebezpeční předejít a odpojit elektřinu. Musí se proto na odškodnění pro chlapce jednoznačně podílet.

Váš podíl je větší

Podíl ČEZ jako provozovatele trafostanice na odškodnění je přitom větší než u firmy, která práce prováděla a staveniště nezajistila. To už rozhodl jak Okresní soud v Děčíně, tak Krajský soud v Ústí nad Labem.

Chlapec si podle soudců sice z velké části svoje vážná zranění zavinil sám, to ale energetickou firmu nemůže úplně viny zprostit a musí zaplatit přes tři sta tisíc korun.

"Ve věku dvanácti let si měl být chlapec vědom nebezpečnosti svého počínání, zvlášť když byl od trafostanice opakovaně vykazován. ČEZ ale porušil svou povinnost předcházet vzniku škody, když přes povědomost o zahájení stavebních prací v rozporu s právními předpisy nezajistil odpojení vodiče elektrického proudu," rozhodli soudci v Ústí nad Labem.

Zaplatit musíte

ČEZ se poté obrátil s dovoláním na Nejvyšší soud. Podle zástupců energetické firmy hlavní vinu nese firma, která trafostanici opravovala. "Nedostali jsme informaci, že oprava začala, a nemohli jsme tak odpojit elektrický proud," uvedli zástupci společnosti.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Robertem Waltrem ovšem argumenty společnosti ČEZ odmítl. Podle soudců jednoznačně nešlo o událost, které by ČEZ nemohl objektivně zabránit - nešlo o žádnou živelnou katastrofu.

A z hlediska odpovědnosti za škodu není podstatné, kdo škodu způsobil - zda zaměstnanci společnosti ČEZ, nebo firmy najaté na opravu trafostanice.

"Práce na opravě provozního zařízení objednané provozovatelem nejsou vnějším nepředvídatelným zásahem," rozhodli soudci a potvrdili, že ČEZ odškodnění zaplatit musí.

 

Právě se děje

Další zprávy