PSA bude propouštět, kolínské automobilky se to netýká

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
23. 9. 2011 9:14
Kolínská automobilka plánuje letos vyrobit podobný počet aut jako vloni
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Paříž, Kolín - Zhruba o desetinu hodlá snížit početní stavy svých pracovníků francouzská firma PSA, která sdružuje automobilky Peugeot a Citroën.

O záměrech firmy, která tak reaguje na zpomalování ekonomiky a tudíž sníženou poptávku po jejích výrobcích, informoval francouzský tisk.

Podle listu La Tribune by automobilka mohla zrušit až 10 000 pracovních míst, což odpovídá deseti procentům její pracovní síly ve Francii.

Mluvčí společnosti podle agentury Reuters uvedl, že potvrdit plány na zrušení deseti procent pracovních míst ve Francii by bylo "předčasné". Dodal nicméně, že automobilka již identifikovala téměř tisícovku pracovních míst, která by mohla být zrušena.

O propouštění mluvil i generální ředitel

Nicméně generální ředitel společnosti Philippe Varin již minulý týden na autosalonu ve Frankfurtu uvedl, že firma plánuje snižování nákladů i počtu zaměstnanců, protože očekává obtížnější ekonomické podmínky.

Firma má své závody i mimo Francii, například na Slovensku. V Česku má firma společný závod s japonskou Toyotou na výrobu miniaut Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Ročně se jich zde vyrábí okolo tří set tisíc.

Mluvčí kolínské TPCA Radek Kňava deníku Aktuálně.cz sdělil, že jejich podniku by se propouštění týkat nemělo. "V současnosti jsou naše početní stavy stabilizované, odcházejí jen lidé do důchodu a na mateřské dovolené a ti jsou pochopitelně nahrazováni novými zaměstanci," sdělil Kňava. Výroba by letos podle předběžných odhadů měla být na úrovni loňského roku.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Po celém světě zaměstnává okolo 200 000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy