Znovín nakoupil další vinice. Už jich má 300 hektarů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 9. 2011 10:37
Již na počátku roku Znovín nakupoval vinice od Andreje Babiše na Břeclavsku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Znojmo - Stále větší množství vína z vlastních hroznů bude vyrábět Znovín Znojmo. Toto vinařství, které patří k největším v ČR, nakoupilo přes 50 hektarů vinic v Oblekovicích na Znojemsku.

Agenutře ČTK to řekl ředitel společnosti Pavel Vajčner. Ještě loni Znovín hospodařil pouze na 20 hektarech. Dnes jich má více než 300.

Podle Vajčnera Znovín koupil přesně 52 hektarů vinic v lokalitě Dívčí vrch na Znojemsku od Zemědělského sdružení Oblekovice. Vinice bude spravovat dceřiná společnost Vinice Znovín. Výši transakci Vajčner neuvedl.

Z vinice bude Suavignon i Chardonnay

"Je to osmiletá mladá vinice v plné kondici. Převažuje na ní Tramín, Sauvignon, Chardonnay a Ryzlink rýnský, z modrých odrůd Rulandské modré a Cabernet sauvignon," uvedl Vajčner. Podle něj je cílem akvizic společnosti zvýšení surovinové základny.

Již na počátku roku firma začátkem roku koupila od podnikatele stovky hektarů vinic. Současně tak rozšířila i své portfolio vín. Na Břeclavsku se otiž daří jiným odrůdám něž na Znojemsku. Jedná se především o Frankovku, Chardonnay, Rulandské bílé a šedé nebo Ryzlink vlašský.

Znovín je jednou z největších tuzemských vinařských firem v ČR. Loni vydělal 19,3 milionu korun po zdanění. O rok dříve to bylo 15,6 mil. Kč. Znovínu loni mírně klesly tržby o zhruba tři procenta na 282 milionů korun. Firma loni prodala méně vína než před rokem. Prodej poklesl o zhruba 1,5 procenta na celkový objem 4,6 milionů litrů.

 

Právě se děje

Další zprávy