Absolventů bez práce přibylo o 20 %, více je ale i míst

ČTK ČTK
11. 9. 2011 14:30
Servery s nabídkami práce evidují růst počtu nabídek
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: ČTK

Praha - Počet nezaměstnaných absolventů se v srpnu se podle ministerstva práce a sociálních věcí zvýšil o 3895 na 23.137. Bylo jich tak o 20,2 procenta více než na konci července. Podle personálních agentur a pracovních serverů však přibylo i volných pracovních míst, na která mohou nastoupit. Největší šanci najít práci mají absolventi technických oborů a IT.

Větší množství pracovních míst určených pro absolventy, zaznamenal například portál Jobs.cz. "Během srpna bylo na Jobs.cz pro absolventy denně v průměru vystaveno 2454 pozic, což je o 35 procent více než ve stejném období loňského roku," řekl Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která portál provozuje.

Výhodu mají absolventi s praxí

Ve srovnání s lednem jde o nárůst 17 procent. Absolventům jsou častěji nabízeny pozice především v administrativě, ve službách, v marketingu i v zákaznickém servisu. Počet pracovních míst pro absolventy by podle Dombrovského měl růst i na podzim.

"Výhodu podle našich zkušeností mají především ti z nich, kteří již během studia dokázali získat relevantní praxi," uvedl Dombrovský. Nejlepší šanci na uplatnění dlouhodobě mají absolventi s vysokoškolským vzděláním technického rázu či IT.

Nárůst počtu volných pracovních míst zaznamenal i server Profesia.cz. Podle jeho mluvčí Lucie Burianové se v srpnu meziročně zvýšila nabídka pozic pro absolventy vysokých škol o 13 procent a středních škol s maturitou o 30 procent.

Zájem je o IT specialisty a strojní inženýry

Podle agentury Manpower Česká a Slovenská republika narostl počet nabídek pro absolventy oproti roku 2010 asi o třetinu. "Největší šanci mají absolventi technických oborů, především strojní inženýři a IT specialisté," uvedl marketingový manažer společnosti Jiří Halbrštát. Velká poptávka je podle něj i po technicích a mechanicích. Další velkou skupinou nabídek, která není tolik vázána na kvalifikaci, ale spíše na soft skills je práce v call centrech nebo ve finančním poradenství.

Růst počtu volných míst pro absolventy hlásí také společnost Robert Half International. Nárůst však zaznamenala pouze u ekonomických oborů a informačních technologií, a to o deset procent. "U administrativních pozic je poptávka po absolventech srovnatelná s minulým rokem," uvedl ředitel Robert Half pro Českou republiku Aleš Křížek. Poptávka se podle něj navíc zvýšila pouze po absolventech s praxí při studiu.

Ti se však na trhu práce vůbec nemusí objevit. "Studenti zaměstnaní při studiu po jeho úspěšném ukončení často zůstávají ve stávající společnosti a dále zde rozvíjejí svou pracovní kariéru," uvedla Natálie Záhorská ze společnosti Grafton Technologies.

Podle Magdalény Slámové z Grafton Recruitment absolventi středních a vysokých škol, kteří nemají minimálně roční praxi v oboru mají velmi ztíženou situaci při hledání práce. "Většina firem vyžaduje relevantní zkušenosti minimálně jeden rok, které by měli studenti získat již během studia," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy