Nejdražší chyba v zákoně firmy štve, úspěch ale nemají

Tomáš Fránek
10. 9. 2011 11:20
Firmy stále žalují stát kvůli díře v placení pojistného
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Firmy se stále nevzdaly naděje, že dostanou peníze za chybu poslanců, kteří zapomněli v zákonu o pojistném na sociální zabezpečení před třemi roky na pasáž o vyměřovacím základu.

I přesto, že šance firem na vrácení penez je velmi malá, řada společností se o peníze pokouší soudit.

Společnost Ježek software předloni upozornila na chybu v zákoně, z něhož vypadla už v roce 2006 při opakovaných úpravách ve sněmovně pasáž o vyměřovacím základu. Firmy od té chvíle neměly z čeho daň vypočítat.

Chtěly miliardy

O vrácení daně požádalo správu sociálního pojištění dalších více než 7000 firem. Chtěly dohromady po státu bezmála 17 miliard.

Podle verdiktu Nejvyššího správního soudu z loňského roku ale měl stát na pojistné nárok i přes chybu v zákoně.

"V daném případě poukazem na zjištěnou legislativní chybu není možno dospět k závěru o přechodném zániku platební povinnosti k placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, neboť takový výklad by byl zcela mechanický a odhlížející od smyslu jednotlivých institutů, celkového kontextu posuzované právní úpravy, historie jejího vzniku a důvodů postupných novelizací," rozhodli soudci.

Právě na Nejvyšší správní soud doputovaly žaloby dalších firem. Například společnost PeHToo z Domažlic chtěla vrátit asi 16 milionů korun, peníze chtěla vrátit také firma Borgers z Plzně.

Argumentace firem žalujících stát je stejná - názor, že od firmy i přes díru v zákoně měl stát na pojistné nárok, označili zástupci společností za účelový a v rozporu s demokratickými principy státu.

A pokud zákon nebyl jednoznačný a byla v něm chyba, nemohl stát po firmách chtít, aby podle něj postupovaly. "Změňte svůj názor," vyzvaly soud.

Platit jste museli

Soudci Nejvyššího správního soudu ale odmítli změnit názor a nenašli žádné důvody proto, aby se celý spor dostal před rozšířený senát soudu. Ten jediný může nařídit změnu posuzování celého sporu.

"Firmy nemohly být v dobré víře, respektive legitimně očekávat, že v období leden až červen 2007 nebudou povinny platit jako zaměstnavatel pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku," uvedli soudci.

Už dříve ale za takový postup stát kritizovali.

"Jde o další z mnoha případů nepřehledného a chaotického legislativního procesu, jehož výsledkem je stále se zhoršující kvalita právního řádu, jež působí mezi adresáty právních povinností často oprávněné pocity bezradnosti, snižuje důvěru v právo, vyvolává znepokojení a zbytečně též zatěžuje příslušné orgány a instituce, které přijaté normy aplikují a interpretují," uvedli soudci ve rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy