Nezaměstnanost dál nerostla díky sezónním pracím

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 9. 2011 9:40
Nezaměstnaných mírně ubylo, příliv absolventů vyvážily sezónní pracovní příležitosti
Nezaměstnanost v srpnu nerostla, uchazečů dokonce mírně ubylo.
Nezaměstnanost v srpnu nerostla, uchazečů dokonce mírně ubylo. | Foto: Jan Langer

Praha - Na červencové úrovni 8,2 procenta se v srpnu zastavil růst nezaměstnanosti v Česku. Lidí bez práce podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí mírně ubylo - na 481 535 uchazečů, což je pokles o 0,8 procentního bodu.

Aktuální statistika odborníky nepřekvapila. "Údaj je výsledkem dvou protichůdných tendencí - postupné mírné zlepšování situace na trhu práce se v srpnu střetlo se sezónním nástupem absolventů škol na trh práce. Výsledkem je 'remíza', kdy vliv obou protichůdných faktorů se vzájemně anuloval," poznamenal Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Šedesát úřadů práce z celkem 77 v Česku zaznamenalo dokonce pokles nezaměstnanosti. Nejvíce se snížila v na úřadech Jeseník (o 5,4 procenta), Praha-východ (o 4,6 procenta) a Písek (o 4,3 procenta).

Analytik skupiny Citfin upozornil, že stagnace nezaměstnanosti mezi červencem a srpnem byla běžná i v předkrizových dobách. "Počet volných pracovních míst ale byl tehdy až pětinásobný oproti dnešním 40 758," doplnil Tomáš Volf.

Volných pracovních míst přitom podle údajů ministerstva v srpnu přibylo, celkem o 4,8 procenta, což je o 1860 víc než v červenci a o 4191 víc než před rokem. Na jedno volné místo podle údajů ministerstva připadalo v průměru 11,8 uchazeče.

 

Právě se děje

Další zprávy