Auta, auta, auta. Jen ta drží průmysl Česka nad vodou

Radek Pecák Radek Pecák
6. 9. 2011 9:28
Zakázky má ještě hutnictví a slévárenství, ostatním továrnám se daří méně
Výroba v nošovickém závodě Hyundai roste
Výroba v nošovickém závodě Hyundai roste | Foto: Radek Pecák

Praha - O 4,4 procenta vzrostla meziročně tuzemská průmyslová produkce v červenci. Protože ale měl letošní červenec o jeden pracovní den méně než ten loňský, je číslo po očištění od vlivu počtu pracovních dní dokonce 6,8 procenta.

Meziměsíční nárůst je ale zanedbatelný. Činil pouhou desetinu procentního bodu. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad.

V porovnání s červnovými čísly se jedná o zhoršení. Dokonce je zpomalení růstu ještě větší než očekávali ekonomové.

Květnový skok byl výjimkou

"Růst jen o 4,4 % je horší, než byl odhad trhu. Decelerace českého průmyslu tak plynule pokračuje a potvrzuje se, že květnový nárůst o 15,2 % meziročně byl jen jednorázovou výjimkou. Pokles tempa růstu průmyslu odpovídá tomu, co se děje ve světové ekonomice - průmyslové objednávky již řadu měsíců zpomalují a indexy nákupních manažerů již systematicky klesají," komentoval Pavel Mertlík z ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.  

Čísla by však byla mnohem horší, nebýt automobilového průmyslu. Právě výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů přispěla díky meziročnímu nárůstu přes 38 procent k celkovému výsledku nejvíce. Oproti loňsku se zvýšila také výroba elektrických zařízení (růst o 7,1 %).

Naopak průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (pokles o 9,5 %), výroba ostatních nekovových minerálních výrobků (pokles o 8,5 %) a zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků (pokles o 16,0 %).

Domácí odbyt vázne

Podnikům se daří prodávat za vyšší ceny než vloni, což dokládá, že tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 5,4 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 15,4 %.

Naopak doma se podnikům své výrobky nedaří příliš uplatňovat. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 2,9 %.

Hodnota nových zakázek se oproti loňsku také zvýšila. Jenže pouze o 1,1 procenta. Růst se navíc týká pouze zakázek ze zahraničí (+8,1 procenta), zatímco doma hodnota zakázek klesla o bezmála deset procent.

Zahraničí touží po českých autech

Navíc zakázky získávají opět především autoomobilky. Meziročně mají o 10 procent zakázek více, také hutnictví a slévárenství bude mít co dělat (růst o 17 procent), stejně jako výroba strojů a zařízení (+8 procent).

Klesá zájem o farmaceutické výrobky i počítače, elektronické a optické přístroje.

Podníky mírně nabíraly nové zaměstnance. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se podle ČSÚ v červenci 2011 meziročně zvýšil o 3,2 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červenci 2011 meziročně vzrostla o 2,0 % a činila 25 355 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy