Banky propouštějí po tisících, ty české naopak nabírají

Karel Toman
6. 9. 2011 6:30
Banky propustí 101 tisíc lidí, nejvíc od finanční krize. České odchody nechystají
Foto: Česká spořitelna

Praha - Banky ve světě letos podle agentury Bloomberg propustí přes sto tisíc zaměstnanců. Propouštění v bankovním sektoru tak podle agentury dokonce nabralo nejrychlejší tempo od finanční krize roku 2008.

Například HSBS oznámila, že se zbaví až 30 tisíc zaměstnanců, což je druhé největší jednorázové propouštění z jedné banky poté, co Bank of America roku 2008 naráz propustila o pět tisíc lidí víc.

"Velká čtyřka" v Česku působících bank ale odchody lidí nechystá.

Česká spořitelna propouštěla v lednu

"Česká spořitelna se k takovému kroku nechystá," prozradil Aktuálně.cz Jan Holinka, mluvčí největší české banky, pokud jde o objem aktiv (935 miliard korun). Spořitelna v lednu propustila 550 lidí a současný stav již podle mluvčího odpovídá aktuálním potřebám společnosti.

"Naše personální politika je nastavena dlouhodobě," doplnila Monika Klucová za Komerční banku. Cílem banky je podle ní zaměstnance udržet.

Zbylé dvě banky z české "velké čtyřky" dokonce zaměstnance nabíraly.

"Žádné výrazné změny v této oblasti neplánujeme. Od ledna do června tohoto roku každý měsíc počet zaměstnanců mírně rostl - za první polovinu tohoto roku přibylo v ČSOB přes padesát nových kolegů," shrnul mluvčí této banky Jan Solnička.

"Raiffka" nabírá po stovkách

"UniCredit Bank naopak pokračuje v přijímání nových zaměstnanců," potvrdil také mluvčí UniCredit Tomáš Pavlík. "Největší podíl na náboru nových lidí tvoří pozice do nově otevíraných poboček. Jenom od podzimu loňského roku jsme otevřeli více než 40 nových poboček. Každý měsíc proto nabíráme desítky nových zaměstnanců," dodal.

Raiffeissenbanka nabírá dokonce po stovkách a chce v tom pokračovat.

"V letošním roce nás čeká největší expanze pobočkové sítě v historii, chceme letos a příští rok otevřít asi 40 nových poboček a nabrat několik set nových lidí. V prvním pololetí jsme tak otevřeli 11 nových poboček. Počet zaměstnanců banky se za poslední rok zvýšil o více než 400," prohlásil koncem srpna ředitel české "Raiffky" Lubor Žalman.

Ve světě se přitom nad pracovními místy v bankovním sektoru zase začalo smrákat.

Padesát největších světových bank letos podle agentury Blooomberg zruší pracovní místa v celkovém počtu 101 tisíc.

Vedle zmíněných 30 tisíc rušených míst u HSBC přijde o práci také 16 800 lidí v bance Lloyds, nebo tři tisíce zaměstnanců Barclays.

Propouštění ve světě může pokračovat i napřesrok

Propouštění přitom může pokračovat napřesrok, protože Bank of America letos propustí "jen" 1 575 z celkem ohlášeného počtu 3 500 zaměstnanců.

Banky se dostaly pod tlak poté, co po krachu politických jednání o zkrocení dluhů v Evropě a USA propadly jejich akcie. Úspory a hrozící dlouholetá stagnace, kterým země na obou březích Atlantiku čelí, nedělají z bank tak atraktivní investice jako dřív.

Zisky bank navíc ztenčují nová regulatorní opatření, která mají zamezit příští finanční krizi, jako Tobinova daň z finančních transakcí, Dodd-Frankův zákon nebo dohoda Basel III.

České banky se za finanční krize těšily dobrému zdraví, které minulý týden opět potvrdil zátěžový test České národní banky. Podle ČNB by místní finanční domy bez větších potíží ustály i státní bankroty v eurozóně a následnou dva roky trvající recesi s propadem HDP až o pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy