Průzkum: Lidé se bojí o práci víc než před rokem

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 9. 2011 13:15
Se svým místem si je jistý jen každý desátý zaměstnanec
Foto: Karel Toman

Praha - Počet lidí, kteří se bojí, že přijdou o práci, se ve srovnání s loňským rokem zvýšil. Vyplývá to z anket portálu OnlinePráce, kterých se dohromady zúčastnily tři tisíce respondentů.

Oproti loňskému září se počet návštěvníků portálu, kteří mají obavy z propuštění, zvýšil o 9 procentních bodů na 59 procent. Sedmnáct procent lidí vysloveně uvedlo, že se o místo bojí proto, že jejich zaměstnavatel v posledním roce propouštěl nebo se na to chystá.

"Strach o práci stále přetrvává, firmy totiž stále pracují na reorganizaci a snaží se průběžně co možná nejvíce optimalizovat veškeré náklady včetně těch personálních, obavy ze ztráty zaměstnání proto mohou být v řadě případů oprávněné," komentuje výsledky Lea Kozáková ze zákaznického servisu OnlinePráce. K masovému propouštění podle ní ovšem nedojde.

O práci se nyní nebojí pouze 14 procent dotázaných, zatím co před rokem se jednalo o 24 procent. Za jisté své místo považuje deset procent zaměstnanců.

Podobná anketa, ve které se Centrum pro výzkum veřejného mínění rovněž ptalo na obavy z propuštění, dopadla podstatně optimističtěji. Dvě třetiny z tisícovky oslovených respondentů odpověděly, že ztrátu svého místa považují za nepravděpodobnou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy