Tatra soutěží o dodávku vozů pro kanadskou armádu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 8. 2011 11:06
Firma Navistar, která do Tatry dodává motory a další díly, už v Kanadě dříve uspěla
Foto: Ondřej Besperát

Kopřivnice - Společně s největším výrobcem zbraní na světě, britsko-americkou společností BAE Systems, německými společnostmi Daimler a Rheinmetall, americkým výrobcem Oshkosh a Renaultem usiluje kopřivnická Tatra o zakázku na dodávku 1500 vozů pro kanadskou armádu.

Informaci o tom přinesl server Ekonom.cz. Hodnota zakázky je 1,22 miliardy amerických dolarů (zhruba 20 miliard korun). Tatra jde do soutěže s nákladním vozidlem ATX, které postavila společně s americkým výrobcem Navistar.

V Kopřivnici se vyrábí podvozek vozu a také kabina, zbytek vyrábí společnost Navistar. I když papírovým favoritem se může zdát BAE Systems, která už pro kanadskou armádu dodala i obrněná vozidla, ani Navistar s Tatrou není bez šancí, protože Navistar už několik vojenských kontraktů v Kanadě získal.

Nabídky se budou podávat nyní

Zájemci budou vyzváni k podání svých nabídek ještě v průběhu léta. Vítěz by měl být vyhlášen počátkem roku 2013.

Vývoj prodeje nákladních automobilů pro Tatru zatím v letošním prvním pololetí nedopadl příliš příznivě. Prodala o 13 procent méně vozů než ve stejném období loni, celkem 352 aut oproti loňským 405, získala ale nové zakázky v Brazílii. Chce tam dodávat 400 až 1000 aut ročně. Dalších 500 automobilů dodá do Saúdské Arábie.

Kopřivnická společnost Tatra je přední tuzemská automobilka. Funguje už od roku 1850, což ji řadí k nejstarším světovým výrobcům automobilů. Během let vystřídala železniční i leteckou výrobu, dnes se specializuje výhradně na produkci nákladních vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy