Odhalených podvodů přibývá, firmy si dávají větší pozor

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 8. 2011 10:14
Tři čtvrtiny firem hlásí v krizi více odhalených podvodů, je to ale kvůli větší ostražitosti
Investice do kontrolních systémů přinesla zaměstnavatelům více odhalených podvodů.
Investice do kontrolních systémů přinesla zaměstnavatelům více odhalených podvodů. | Foto: Reuters

Praha - Tři čtvrtiny firem ve střední a východní Evropě zaznamenaly v uplynulých dvou letech nárůst odhalených podvodů, kterých se dopustili jejich zaměstnanci. Podle průzkumu poradenské společnosti KPMG to však není způsobeno tím, že by lidé v krizi více podváděli své zaměstnavatele, ale spíš větší ostražitostí firem.

"Podvodná jednání mají obecně tendenci vyplouvat na povrch v období recese spíše než v dobách růstu," uvedl Maroš Holodňák z oddělení Forenzních služeb společnosti KPMG Česká republika.

V průzkumu mezi šéfy společností ve střední a východní Evropě vyšlo totiž zároveň najevo, že téměř polovinu z nich krize přiměla k tomu, aby více investovali do kontrolních mechanismů, které pomáhají podvody odhalovat.

Největší nárůst odhalených podvodů hlásí šéfové společností z oblasti odbytu, nákupu, řízení zásob a správy majetku. I když většina podvodů se týká například postranních dohod s obchodními partnery nebo zneužití motivačních systémů v oblasti prodeje, k nejčastěji odhaleným případům patří krádež nebo únik citlivých informací, v Česku to byly tři čtvrtiny případů.

"V době ztížených hospodářských podmínek mají firemní informace pro další hráče na trhu logicky o poznání větší hodnotu. V mnoha organizacích navíc pracuje vinou restrukturalizací řada nespokojených zaměstnanců, kteří se rádi příležitosti pomoci konkurenci chopí," dodal Holodňák.

 

Právě se děje

Další zprávy