Chuť do podnikání v Česku ochladla, vzniklo méně firem

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 8. 2011 9:50
Letos vzniklo v Česku za 6 měsíců méně firem než loni, stále ale více než v krizi
Počet nově založených společností v Česku letos klesl, ale je stále vyšší než v roce 2009. Ilustrační foto.
Počet nově založených společností v Česku letos klesl, ale je stále vyšší než v roce 2009. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pustit se do podnikání s vlastní firmou sice Čechy láká o něco více než v krizovém roce 2009, jsou ale opatrnější než v roce loňském, kdy se zdálo, že cesta z krize sice bude pozvolná, ale jednoznačná.

V analýze údajů z databází to zjistila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Opatrnější přístup k podnikání než v loňském roce potvrzuje počet nově založených firem v letošním prvním pololetí, který byl o 3,5 procenta nižší než v loňském roce. Stále ale byl šest procent nad úrovní prvního pololetí roku 2009.

Obavy z druhé vlny krize ale nejsou jediným důvodem, proč se podnikatelé do zakládání nových společností tak neženou.

"I když se tuzemská ekonomika vymanila z recese, situace na trhu není snadná. Podnikatelský apetit navíc brzdí neustále se měnící legislativní prostředí, permanentní vládní krize a korupční aféry, stejně jako dluhové problémy v Evropské unii a USA," uvedla analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Přesto považuje rostoucí číslo ve srovnání s krizí za pozitivní trend pro českou ekonomiku.

Praha jako podnikatelský ráj?

Podnikatelským rájem je podle databází Praha. Z celkového počtu 12 205 nově založených kapitálových společností jich 5005 vzniklo v Praze, což představuje více než 41 procent, následuje Jihomoravský kraj s 1127 novými firmami.

"Praha je centrem byznysu v ČR, ale svým způsobem také představuje prestižní adresu, když si zde firmy zakládají svá sídla, ačkoliv reálně podnikají mimo hlavní město. Praha ale také může být s nadsázkou považována za daňový ráj, protože podnikatelé ve větších městech se setkávají s kontrolami finančních úřadů mnohem méně než v menších městech," konstatovala Štěpánová.

Na konci června evidovala ČEKIA v České republice celkem 350 236 firem, dvacet procent z nich jsou ale podle agentury takzvané "mrtvé schránky", které nevykazují žádnou podnikatelskou aktivitu. Většina z nich má sídlo právě v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy