Nezaměstnanost mírně stoupla na 8,2 procenta

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 8. 2011 9:40
Po pěti měsících je v Česku zas o něco více nezaměstnaných, hlásí ministerstvo
Foto: Jan Langer

Praha - Po pěti měsících, kdy nezaměstnanost v Česku neustále klesala, přišel v červenci obrat. Podle čerstvých údajů Ministerstva práce a sociálních věcí stoupla míra nezaměstnanosti o 0,1 procentního bodu na 8,2 procenta.

Před rokem byla o půl procentního bodu vyšší. Podle analytiků jde o očekávaný vývoj způsobený příchodem čerstvých absolventů na trh práce.

"Pozitivní vliv sezónních prací je vyčerpán a další pracovní síly se již nenabírají, navíc některé práce už dokonce skončily. Tempo růstu ekonomiky zatím není tak silné, aby se to na trhu práce nějak dramaticky projevilo. V neposlední řadě do hry zasáhli také první absolventi škol, kteří se v červenci postavili do fronty o zaměstnání," uvedl analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Úřady práce v Česku tak evidovaly 485 584 uchazečů o práci, což je o 6 809 lidí více než na konci června.

Lidí v evidenci přibylo 66 úřadům práce z celkových 77 úřadů, nejvyšší nárůst nezaměstnaných zaznamenali na Vyškovsku, kde jich přibylo o 5,9 procenta, na Pelhřimovsku (nárůst o 4,9 procenta) a na úřadě Praha-západ (nárůst o 4,7 procenta).

Optimisticky se naopak vyvíjel počet volných pracovních míst, kterých o 1,3 procenta přibylo a úřady jich tak nabízely 38 898, od června to znamená příůstek o 482 míst. Na jednu volnou pozici tak připadá 12,5 uchazeče o práci..

"To svědčí o tom, že relativně příznivý vývoj trhu práce přetrvává. Nezaměstnanost se ovšem nadále drží na poměrně vysoké úrovni a tak tomu bude i během následujících měsíců," konstatoval Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Ministerstvo práce a sociálních věcí očekává, že v srpnu zůstane nezaměstnanost v Česku na stejné úrovni jako v červenci.

Takhle vypadala nezaměstnanost v krajích minulý měsíc:

 

Právě se děje

Další zprávy