Orco oživilo svůj největší projekt, novou čtvrť Prahy

ČTK ČTK
1. 8. 2011 11:10
Území bývalého nádraží Bubny se přece jen dočká přeměny - ale až v roce 2017
Stavební parcela v bývalém nádražním areálu zatím zeje prázdnotou.
Stavební parcela v bývalém nádražním areálu zatím zeje prázdnotou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Obchodní centrum hodlají na pozemcích zrušeného nádraží v Praze-Bubnech postavit společně developerské společnosti Orco a Unibail-Rodamco.

Orco část pozemků v této oblasti prodala právě Unibail-Rodamco. O transakci informovalo Orco, hodnotu transakce ale neuvedlo.

Unibail-Rodamco má mít ve společném projektu minimálně 60procentní podíl. Dotčený pozemek má rozlohu 3,7 hektaru. Dokončení transakce firmy očekávají na začátku roku 2012, a samotné obchodní centrum má pak začít sloužit v roce 2017.

Orco původně o společné výstavbě obchodního centra jednalo s německou společností ECE, firmy se ale nakonec nedohodly. 

Ještě bude volných dalších 20 hektarů

Výstavba na místě bývalého nádraží a přilehlých pozemcích v Bubnech patří mezi hlavní projekty Orka. Firma tam plánuje rozsáhlou výstavbu bytů, kanceláří, obchodů nebo také budov pro školy. "V současné době jednáme s českými a americkými univerzitami o výstavbě vysokoškolského areálu," řekla mluvčí Orka Petra Zdeňková.

Developer chce do lokality přilákat také například státní správu. Celkově Orco v Bubnech kontroluje přibližně 25 hektarů pozemků. 

Orco se v posledních letech potýkalo s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se nacházelo přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil firmě obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020.

Unibail-Rodamco je provozovatelem, investorem a stavitelem komerčních nemovitostí. V Praze provozuje nákupní centra na Černém Mostě a Chodově, je i většinovým majitelem nákupního centra na Pankráci. Společnost působí ve 12 zemích po celé Evropě. Hodnota jejího portfolia činila na konci loňského roku 24,5 miliardy eur, tedy asi 593 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy