Hodinky Prim má i Sarkozy, v Česku značku řeší soudy

Tomáš Fránek
29. 7. 2011 15:00
Nejvyšší správní soud rozhodl jeden ze sporů týkající se slavné značky
Tyto hodinky má i prezident Václav Klaus.
Tyto hodinky má i prezident Václav Klaus. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Zatímco luxusní hodinky Prim patří do výbavy mnoha světových státníků, v Česku se o značku vzniklou v socialistickém Československu ostře bojuje.

Nejvyšší správní soud nyní podle informací deníku Aktuálně.cz znovu otevřel a vrátil k projednání spor o to, kdo vlastně vytvořil a může si chránit značku Prim.

Soudci totiž vyhověli stížnosti společnosti Elton hodinářská, která si ve sporu se společností MPM-Quality stěžovala na to, že by její značka Prim chráněna být neměla. Podle soudců je ale značka Prim vytvořená už v roce 1949 natolik jedinečná a svébytná, že si zaslouží ochranu.

Rozhodnutí soudců otvírá cestu pro to, aby Úřad průmyslového vlastnictví znovu začal Prim patřící Eltonu chránit.

Kdo podvádí zákazníky?

Boj o značku Prim je neobyčejně dlouhý a ostrý. A obě společnosti se navzájem obviňují z nekalé soutěže a podvádění zákazníků.

 

Frýdecko-místecká MPM-Quality ochrannou známku Prim vlastní od roku 2001, kdy ji koupila od tehdejší Chronotechny Šternberk. "Naše modely 'Primek' jsou navrhovány, kompletovány a testovány v České republice," uvádí firma na svých webových stránkách.

Společnost Elton hodinářská navazuje na výrobu hodinek, která se v Novém Městě nad Metují datuje od roku 1949. Jejich označení Prim převzala firma od svých právních předchůdců. Užívá také evropskou ochrannou zámku Manufacture PRIM 1949.

Letos už padl jeden důležitý verdikt. Hodinky s tradičním označením Prim smí podle Nejvyššího soudu nadále dodávat na český trh dvě firmy.

Nejvyšší soud tvrdí, že si firmy nekonkurují

Společnost Elton chtěla dosáhnout toho, aby se stala jediným výrobcem hodinek Prim, neuspěla ale.

"Žalovaná (MPM-Quality), která je vlastníkem ochranné známky Prim, tuto ochrannou známku neužívá v rozporu s dobrými mravy soutěže, ani svým jednáním nemůže přivodit žalobkyni (Elton hodinářská) jako soutěžiteli újmu," stojí v lednovém rozhodnutí senátu s předsedkyní Kateřinou Hornochovou.

Obě firmy se liší v tom, jaké hodinky vyrábějí. Zatímco MPM-Quality vyrábí hodinky střední třídy, Elton se zaměřil na výrobu drahých luxusních hodinek.

Hodinky Prim z Eltonu už dostali jako dar Úřadu vlády například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, španělský královský pár a německá kancléřka Angela Merkelová.

Při své návštěvě Prahy je dostal i americký prezident Barack Obama.

 

Právě se děje

Další zprávy