Piloti spustí protest. ČSA budou od pondělí zpožděné

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 7. 2011 17:07
Piloti ČSA zahájili protestní akci "Go Slow". Ta zpozdí všechny lety
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lety Českých aerolinií budou od pondělí létat s velkou pravděpodobností se zpožděním. Piloti spustí totiž protestní akci "Go Slow".

Reagují tak na další vlnu propouštění pilotů, kterou ČSA odstartovala. Jak dlouho bude akce trvat, zatím není jasné.

Protest pilotů způsobí zpoždění všech letů Českých aerolinií, které jsou největším leteckým dopravcem v České republice.

Ráno se budou prodlevy pohybovat v řádu desítek minut, během dne se bude jednak o hodiny. "A je otázka, zda večerní lety vůbec odletí," uvedl šéf Českého sdružení dopravních pilotů ČSA (Czalpa) Filip Gaspar.

Příprava pouze v pracovní době

"Go Slow" spočívá v tom, že piloti začnou provádět veškerou předletovou přípravu až od hodiny, od které jsou placeni. To je však příliš pozdě na to, aby letadlo mohlo odletět včas.

Samotná předletová příprava trvá u letů po Evropě nejméně hodinu a zahrnuje studium potřebných dokumentů, kontrolu map, přesun do letadla a jeho následovnou přípravu. Kromě paušální částky jsou přitom piloti placeni pouze za odlétané hodiny.

Spor o pracovní místa

Protestní akce je odpovědí odborů na výpovědi, které dnes ČSA začala pilotům rozdávat. Ve středu ukončila společnost spolupráci s přibližně deseti zaměstnanci, další přijdou o místo v následujících dnech. Jedním z nich má být i Filip Gaspar.

Na zimní provoz počítají aerolinky nejvýše s třemi sty piloty, což znamená, že jich nyní zhruba padesát propustí. Způsob, jakým společnost rozdává výpovědi, přitom není podle Czalpa v souladu se zákoníkem práce.

ČSA se brání, že naplňuje plán restrukturalizace, který na jaře 2010 schválila jak vláda, tak právě odbory. "České aerolinie odmítají  manipulativní argumenty, která  jsou jenom záminkou k vyvolání konfliktu a podle všeho jsou za nimi partikulární osobní zájmy jednotlivců," uvedla mluvčí společnosti Hana Hejsková.

"Czalpa ve své vlastní zprávě dokonce apeluje na současnou politickou garnituru, aby případnými neuváženými změnami v řízení Českých aerolinií nezavdala příčinu k destabilizaci současně nastaveného směru, který je správným. Proto nás velice překvapuje, že odborová organizace v jedné třetině hry ustupuje od toho, co sama stvrdila," uvedla v úterý mluvčí ČSA Hana Hejsková.

"Kdyby k propouštění docházelo podle restrukturalizačního plánu, nebudeme protestovat. Toto je nad rámec," komentuje Gaspar a doplňuje, že "Go Slow" potrvá, dokud se ČSA s odbory nedohodnou.

Jednání ČSA s odbory ohledně protestní akce se ještě neuskutečnila, tématem se na svém středečním jednání nezabývala ani dozorčí rada společnosti.

"Krátce jsem o tom diskutoval s šéfem aerolinek Miroslavem Dvořákem, ten mi ale naznačil, že nejsme partnerem pro jednání," řekl Aktuálně.cz Gaspar.

Vedení pouze potvrdilo, že je ve změnách, které v ČSA probíhají už více než rok, je třeba pokračovat, a to včetně plánované redukce personálních nákladů.

Společnost podle Hejskové připravila celý soubor opatření tak, aby se riziko případných nepravidelností letů minimalizovalo. "Věříme, že zaměstnanci nedopustí, aby nátlaková akce ohrozila zdárný průběh restrukturalizace, tím spíš, že není objektivní důvod pro její organizování," uvádí Hejsková.

 

Právě se děje

Další zprávy