Státu po slunci vadí i bioplyn, naštval zemědělce

Tomáš Fránek, Pavel Baroch
25. 7. 2011 16:12
Vláda ořezává obnovitelné zdroje. Hrozí, že Česko nesplní svůj evropský závazek
Foto: Ludvík Hradilek

Brno -  Ještě v březnu se stát chlubil, jak se s jeho pomocí staví po celé zemi bioplynové stanice, kde zemědělci využívají nespotřebované suroviny.

Dnes je ale všechno jinak. Ministerstvo zemědělství zastavilo dotace na stavbu stanic a zemědělci hlasitě protestují, podle nich hrozí to, že Česko nedostane dotace z Bruselu. Opakuje se tak v menší míře problém podobný jako byl u solárních elektráren.

Za posledních pět let bylo postaveno na 170 stanic, dotace na výstavbu jedné se pohybují se kolem sedmnáct milionů korun. Další projekty se připravují, do roku 2020 měo být v Česku na 500 stanic.

Ministerstvo zemědělství  zastavení dotací zdůvodnilo mimo jiné strachem z neúměrného nárůstu výkupu dotované energie, chce  také uspořit peníze ze státního rozpočtu. "Bioplynové stanice se budou moci dál stavět, ovšem bez dotací," uvedla mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Byla to výhoda

Ještě v březnu přitom ministr zemědělství Ivan Fuksa tvrdil, že dotovat stanice ve výhodné. "Velkou výhodu stanic vidím především ve využití vlastních vstupních surovin a následného využití odpadního tepla v komunálním sektoru," řekl ministr.

 

Podle zemědělců jde ale jenom o tlak energetické lobby. Například ve středních Čechách už polostátní ČEZ odmítl připojit některé bioplynové stanice do sítě.

Prostest Agrární komory

Zemědělci proto hlasitě protestují.

"Jde o bezprecedentní krok učiněný za zády zemědělců a o plnění vůle energetické mafie, který je v přímém rozporu s Národním plánem rozvoje obnovitelných zdrojů energie do roku 2020, přijatým vládou ČR a notifikovaným Evropskou komisí. Jde o nevyužití peněz, které nám na tento program poskytuje EU," uvedli ve svém prohlášené zástupci Agrární komory.

"Zastavení podpory bioplynových stanic je v přímém rozporu s dosavadní politikou vlády, ministerstva zemědělství a vývojem sousedních zemí, kde stavby bioplynových stanic jsou maximálně podporovány," řekl novinářům prezident Agrární komory Jan Veleba.

"Máme indicie, že se vše děje na pokyn premiéra (Petra Nečase) a dodávám, že náš názor je, že vše může souviset s tím, že ČEZ chtěl vstoupit do tohoto byznysu, čímž by ovládl české zemědělství. To se mu nepodařilo, protože nemá půdu, " dodal Veleba s tím, že spojovací osobou mezi vládou a společností ČEZ může být bývalý ministr průmyslu a obchodu a dnešní Nečasův poradce Martin Říman, který je od loňského srpna současně předsedou dozorčí rady ČEZ.

Česko hazarduje s evropským závazkem

Podle Edvarda Sequense z hnutí Calla a člena někdejší Pačesovy energetické komise jde o další krok proti čistým energetickým zdrojům. 

"Je to ideologie této vlády zarazit obnovitelné zdroje ze všech stran," řekl Aktuálně.cz Sequnes, podle něhož ministerské rozhodnutí odnesou ti, kteří už si podali žádost o dotaci. "Je to vůči nim nefér, ani žádost není zadarmo."

Předseda uznávané organizace CZ Biom Jan Habart uvedl, že i kvůli tomuto kroku nesmusí Česko splnil svůj evropský závazek na 13procentní podíl energie z obnovitelných zdrojů v roce 2020.

"Už nyní bioplynové stanice nedosahují plánu výstavby, jak s ním počítá národní akční plán pro obnovitelné zdroje," řekl Aktuálně.cz Habart, podle něhož je krok ministra Fuksy mimořádně nekoncepční a nesystémový.

Agrární komora varuje, že plodiny pro biostanice nyní zamíří do Rakouska či Německa, kde má výroba bioplynu velkou státní podporu.

Ministerstvo zemědělství přitom jen loni schválilo dotace pro 70 projektů za více než miliardu korun. Celkový instalovaný výkon ze všech schválených projektů z Programu rozvoje venkova je 90 megawattů.

Miliardy korun investic

Zemědělci do stanic mohutně investovali. GE Money Bank v červnu oznámila, že zemědělcům poskytla na výstavbu stanic úvěry za tři miliardy korun.

 

Celkový výkon padesáti bioplynových stanic postavených z úvěrů dosahuje 38 Mwe.

V této výši je schopen pokrýt dle GE Money Bank roční energetické nároky přibližně 72 tisíc domácností, což odpovídá největším krajským městům v České republice. Nejvíce projektů banka pomohla realizovat v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Hlavní náplní pro zemědělské bioplynové stanice je kombinace kukuřice a kejdy. Naopak komunální bioplynové stanice využívají biologický odpad jako zbytky ovoce, trávy, masa a podobně.

  

 

Právě se děje

Další zprávy