Tuzemští podnikatelé nevěří ekonomice tak jako vláda

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
25. 7. 2011 9:49
Lidé se domnívají, že doba je stále nevhodná ke spoření a čekají růst cen
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda odhaduje, že tuzemská ekonomika poroste rychleji než předpokládala ještě na jaře, řada tuzemských podniků, například automobilky, hlásí rekordní výrobu... Přesto se důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červenci meziměsíčně mírně snížila.

Z informací Českého statistického úřadu vyplývá, že její souhrnný ukazatel proti předchozímu měsíci klesl o 0,5 bodu. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 2,8 bodu nižší.

"Ani červenec nepřinesl obrat v důvěře v českou ekonomiku, a ta tak pokračovala v cestě ze svého maxima, které dosáhla na začátku roku. Svoji roli mají nepochybně očekávané změny DPH, které budou znamenat vyšší náklady na základní životní potřeby. A svoji roli sehrává i nejistota, co vlastně bude nakonec schválené v parlamentu," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Zatímco důvěra podnikatelů ve vývoj ekonomika klesá, nálada spotřebitelů se naopak zlepšuje.

Pravděpodobné je snižování nezaměstanosti

Z jednotlivých odvětí se důvěra snížila v průmyslu, ve vybraných službách a v obchodě; ve stavebnictví se naopak  mírně zvýšila.

Podle statistiků jsou respondenti pro příští tři měsíce opatrní ohledně vývoje výrobní činnosti i poptávky a očekávají zlepšení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou ale vyšší než v červnu.

Indikátor spotřebitelské důvěry se sice v červenci meziměsíčně zvýšil o 1,5 bodu, ve srovnání s červencem 2010 je ovšem o 13 bodů nižší.

Spotřebitelé se v nadcházejících 12 měsících obávají, že nastane zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace, i když jejich obavy jsou o něco menší než v minulém měsíci. "Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v červenci nepatrně snížil. Úmysl spořit se ale také o něco snížil. Respondenti opět označili současnost za dobu nevhodnou pro spoření a čekají růst cen v příštích 12 měsících," uvedl dnes ČSÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy