Babišovu snahu o ovládnutí Mlékárny Hlinsko zkoumá ÚOHS

Ekonomika Ekonomika
20. 7. 2011 9:51
Babiš již jednu mlékárnu vlastní - olomouckou Olmu

Brno - Další práci pro antimonopolní úřad znamená snaha Agrofertu Andreje Babiše ovládnout Mlékárnu Hlinsko.

Transakci již Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal zkoumat a zahájil správní řízení. Informoval o tom předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

ÚOHS správní řízení zahájil koncem minulého týdne. Bude se zabývat oblastí výkupu čerstvého kravského masa a výroby a prodeje mléčných výrobků. Správní řízení může trvat až pět měsíců. Ve většině případů ale ÚOHS fúze povoluje v třicetidenní lhůtě.

ÚOHS jž etos firmě povolil několik akvizic. Dvě se týkaly masného průmyslu. Skupina dostala souhlas také s převzetím AGRO Jevišovice nebo vstupem do oblasti lesnictví.

Babiš chce asi i Madetu

O akvizici Mlékárny Hlinsko informovala média již dříve. Také většinová majitelka čtvrté největší tuzemské mlékárny prodávající své výrobky pod značkou Tatra, Daniela Domáčková, potvrdila, že s Babišem se jedná o prodeji. Domáčková vlastní téměř 66 procent podniku, zbylých 34,2 procenta drží zemědělci prostřednictvím mlékárenského sdružení ze Sněžného.

Agrofert již vlastní olomouckou mlékárnu Olma. V mlékárenských kruzích se podle týdeníku Euro rovněž spekuluje o tom, že Babiš má zájem o jihočeskou Madetu. Její majitel Milan Teplý ale vždycky vylučoval, že by firmu prodal.

Babišova firma je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Předloni Agrofert akvizici největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group. Nedávno převzetím firem skupiny Wotan vstoupil také do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva.

Podle deníku E15 je holding rovněž těsně před koupí tuzemské jedničky na pekárenském trhu United Bakeries. "V budoucnosti se i nadále bude skupina zaměřovat hlavně na restrukturalizaci zemědělských a potravinářských firem," uvedla firma koncem května

 

Právě se děje

Další zprávy