Počet imigrantů v EU klesl. Nejvíce v Česku

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 7. 2011 10:51
Kvůli krizi přišlo do EU méně imigrantů. Nejvíce přistěhovalců ubylo v Česku

Paříž - Počet imigrantů se v Evropě během krize snížil. Důvodem byl především menší zájem o pracovníky ve stavebnictví a maloobchodu.

Vyplývá to ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ta publikovala data pro Norsko, Švýcarsko a státy EU, které jsou členy OECD.

V hlavním krizovém roce 2009 byl počet imigrantů v EU o 22 procent nižší.

Nejvíce se počet přistěhovalců snížil v České republice, a to o 46 procent, následuje Irsko s poklesem o 42 procent. V ostatních zemích byla již změna mírnější - v Itálii o 25 procent, ve Španělsku a Švýcarsku o 18 procent.

Evropskou výjimku představuje Velká Británie, kam se v roce 2009 přistěhovalo o 14 procent cizinců více. To je také nejvyšší přírůstek v rámci celé OECD.

Ze zprávy Evropské statistické kanceláře vyplývá, že 43 procent migrantů v EU pocházelo z členských států Unie a 57 procent ze zbytku světa. Celkový počet přistěhovalců činil podle Eurostatu 3,2 milionu.

Počet imigrantů se v období krize nesnižoval pouze na starém kontinentu, ale také ve zbytku světa. Méně přistěhovalců zaznamenaly například Austrálie, Japonsko nebo Jižní Korea.

V Evropě přibylo imigrantek

Na menší zájem stěhovat se do zahraničí měl vliv především pokles poptávky po pracovnících ve stavebnictví, finančnictví a maloobchodu.

Na druhou stranu se zvýšil počet přistěhovalců zaměstnaných ve školství a zdravotnictví.

Narostl také počet žen-imigrantek. Ty se stěhovaly hlavně proto, aby nahradily příjmy, o které domácnost přišla, pokud jejich muž ztratil práci.

Největší nárůst v přílivu imigrantek zaznamenaly v EU Maďarsko a Řecko.

Přistěhovalci více podnikají

OECD ve své zprávě uvádí, že vzhledem k rozsahu krize očekávala ještě větší pokles migrace. Počet přistěhovalců se podle organizace snížil v době krize jen mírně a jakmile se trhy vzpamatují, opět vzroste.

Za hlavní důvod, proč bude imigrace do Evropy pokračovat, označuje generální tajemník OECD Angel Gurría stále větší globalizaci a také nedostatek pracovní síly, se kterou se bude muset kontinent vypořádat.

Za hlavní výhodu stěhování za prací považuje OECD fakt, že přistěhovalci jsou obvykle více podnikaví než občané dané země. Tento trend platí hlavně pro Polsko, Česko a Francii.

Snaha o integraci přistěhovalců by se měla stát pro danou zemi raději dlouhodobou investicí než jednorázovým nákladem, píše OECD.

V současné době však napříč Evropou roste podpora protiimigračních politických stran.

O revizi Schengenské dohody umožňující volný pohyb mezi státy, které ji podepsaly, mluví například Francie, Německo nebo Dánsko.

Neochota přijímat další přistěhovalce se projevuje i tím, že většina zemí EU 15 uplatňuje celé sedmileté období, během něhož může novým členským státům EU omezit přístup na svůj pracovní trh.

 

Právě se děje

Další zprávy