Polovina firem dává přednost najímání IT expertů zvenčí

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 7. 2011 16:20
Obrátit se na helpdesk vyjde levněji než zaměstnávat vlastní "ajťáky". Zájem o helpdesky v Česku kvete

Praha - Vlastní "ajťáky" v Česku využívá pouze polovina firem. Ostatní si je najímají v externích společnostech.

Vyplývá to z výzkumu společnosti S&T.

Externí informatici neřeší problémy s výpočetní technikou ve firmě osobně, ale prostřednictvím centra podpory neboli helpdesku.

Hlavními důvody, proč se firmám vyplatí najmout si externisty, jsou úspory, vyšší kvalifikace techniků a neustálá dostupnost služeb.

Co se týká ceny práce, firmy musí za outsourcing platit podobnou částku, jako by činila mzda vlastního "ajťáka". Nicméně ušetří náklady na kancelář, elektřinu, počítačové vybavení nebo vzdělávání a zvyšování kvalifikace techniků.

"Třeba jen získání první základní certifikace na Windows 7 stojí okolo dvou a půl tisíce korun. Zkoušek může být v tomto případě celkem šest," vysvětluje manažer S&T CZ Petr Chmelař.

Řešení po síti

Za výhodu považují společnosti také možnost obrátit se na helpdesk kdykoliv. Na zpracování jejich požadavku má technik půl hodiny, samotný problém obvykle odstraní do 24 hodin od zanesení do systému.

Ve většině případů se celá záležitost vyřeší po síti. "Dnes je možné téměř veškeré problémy vyřešit virtuálně na dálku, technik provede zásah na počítači klienta zabezpečeným připojením přes internet," říká Chmelař.

Fyzický zásah si vyžadují pouze problémy s hardwarem. V takovém případě centrum podpory vyšle ze své nejbližší pobočky techniky, eventuálně firma zašle poškozené vybavení na centrálu helpdesku.

Naopak firma poskytující helpdesk služby může všechny své náklady rozložit na více klientů, než je jedna firma. Centrum podpory často obsluhuje až desítky zákazníků.

Outsourcing využívají podle Chmelaře jak malé, tak velké společnosti, v obou případech hlavně kvůli úsporám. Například velká firma by jinak zaměstnala zhruba dvacet vlastních odborníků.

 

Právě se děje

Další zprávy