Pozitivní zpráva: Nezaměstnaných je nejméně za dva roky

Tomáš Fránek
12. 7. 2011 9:08
Bez práce je přes 400 tisíc lidí, je více volných míst
Foto: Karel Toman

Brno - Nezaměstnaných lidí je v Česku nejméně za poslední dva roky.

Míra nezaměstnanosti klesla v červnu na 8,1 procenta. Na úřadech práce tak bylo registrovaných 478 775 lidí, téměř o 11 200 méně než v květnu.

Pokles všude

Nezaměstnanost klesá v Česku pátý měsíc po sobě, výrazný pokles je vidět i v okresech, kde jsou počty lidí bez práce nejvyšší v zemi. Například na Jesenicku bylo ještě v lednu 21 procent lidí bez práce, v červnu je nezaměstnanost o sedm procent nižší.

Na jedno pracovní místo tak čeká letos nejméně lidí. V létě by pak měla po příchodu absolventů škol nezaměstnanost mírně růst.

"Počet volných pracovních míst pokračuje v pozvolném nárůstu, ovšem výraznější oživení ekonomiky se prozatím týká především průmyslu a s ním těsně spjatými obory, ostatní sektory ekonomiky na výraznější oživení čekají. Trend pozvolného poklesu míry nezaměstnanosti by měl pokračovat. Pro letošek počítáme s průměrnou mírou nezaměstnanosti 8,6 % a v příštím roce s poklesem na 8,0 %," uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Už bylo lépe

Nezaměstnanost se v Česku snižuje, zatím se ale vůbec neblíží k situaci před krizí.

„V červnu 2008, tedy před krizí, bylo téměř 152 tisíc volných pracovních míst a nezaměstnanost se pohybovala na 5 %, tedy nejníže za dlouhá léta. Na jedno místo tehdy čekali dva uchazeči, z čehož je patrné, že dnešní statistika není žádným zázrakem," uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

 

Právě se děje

Další zprávy