Německo, náš vzor. Průmysl neuvěřitelně zrychlil

Tomáš Fránek
8. 7. 2011 21:45
Česko těží z německého růstu ekonomiky
"Jak si máš spořit na důchod, když na to nemáš? Přitom děláme 12 hodin denně," shodují se tito dva "mazáci" nedaleko obří křižovatky D1, R55 a R49.
"Jak si máš spořit na důchod, když na to nemáš? Přitom děláme 12 hodin denně," shodují se tito dva "mazáci" nedaleko obří křižovatky D1, R55 a R49. | Foto: Karel Toman

Brno -  Je to nečekaný skok,  průmyslová výroba v Česku v květnu meziročně prudce zrychlila růst na 15,2 procenta po dubnovém zvýšení o 4,7 procenta.

Česko tak stále těží z toho, že průmyslová produkce stále solidně rostě v Německu i v dalších zemích eurozóny. Růst českého průmyslu výrazně překonával očekávání expertů.

Ti nyní mluví o šokujícím růstu a výrazném překvapení.

Je to šok

„Tempo růstu 15,2 % přestřelilo i ty neoptimističtější odhady. Jedná se o pozitivní překvapení, na které by peněžní trh mohl reagovat mírným zvýšením očekávání na růst úrokových sazeb a lehce posílit by mohla i česká koruna," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ekonomické ukazatele ale ukazují, že tak rychlý růst nebude trvalý. „Uvidíme, zda další měsíce potvrdí, jestli se jde o jednorázový výkyv, který zchladí slabší údaje v příštím měsíci. Vývoj předstihových indikátorů ukazuje spíše na zpomalení průmyslu nežli na jeho zrychlení," uvedl Brožka.

Český průmysl znovu drží výroba aut, naopak pokles zaznamenala výroba počítačů.

Auta jdou na odbyt

K meziročnímu růstu průmyslové produkce totiž nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 29,9 procenta. Výroba strojů a zařízení vzrostla o 22,7 procenta a výroba elektrických zařízení o 25,7 procenta.

Podle statistiků roste i počet zaměstnanců ve firmách.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně zvýšil o 3,7 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o šest procent a činila 26 570 korun.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy