Plat "průměrného" Čecha je 21 tisíc, takový je medián

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 7. 2011 16:45
Největší rozdíly mezi platy panují v Praze, u právníků a prodejců leasingu. Učitelé si všude vydělají téměř stejně
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Průměrný měsíční plat v České republice činí 23 300 Kč. Medián, tedy prostřední hodnota očištěná o mimořádně nízké i vysoké hodnoty, je 21 tisíc.

Vyplývá to z online průzkumu serveru Platy.cz, kterého se doposud zúčastnilo přes 70 tisíc respondentů.

Uvedený průzkum se zaměřil především na rozdíl mezi průměrem a mediánem.

Obvykle toto číslo vyjde nižší než průměr, který bývá zkreslený nejvyššími hodnotami. V případě platů v ČR je medián o 11 procent méně než průměrný plat.

V Praze žije nejvíce bohatých lidí

Nejvíce si vydělají lidé v Praze. Průměrný plat tu představuje 28 899 Kč, medián pak 26 tisíc Kč.

Zároveň je však pro Prahu typický nejhlubší rozdíl mezi průměrem a skutečnou prostřední hodnotou. Důvodem může být vyšší koncentrace jedinců s nadprůměrnými příjmy.

Pod 21 tisíc Kč klesl průměrný plat pouze v Olomouckém, Moravskoslezském, Ústeckém kraji a v kraji Vysočina.

Uvedené regiony také vykázaly nejmenší rozdíl mezi průměrem a mediánem, který ve všech čtyřech krajích činil 20 tisíc Kč.

Nejméně rozdílů v lesnictví a školství

Co se týká profesí, nejvyšší výdělky jsou typické pro leasing a právnické profese. Opět ale platí, že v kategorii nejvyšších příjmů dochází k největší odchylce průměru od mediánu.

Rozdíl lze vysvětlit tím, že především v oblastech prodeje mají na plat významný vliv výsledky pracovníka. Plat zde není daný tabulkami ani počtem odpracovaných hodin, ale schopnostmi a výsledky zaměstnance.

Největší vypovídací hodnotu má průměrná hodnota naopak v lesnictví, polygrafickém průmyslu, ale také v základním, středním a vysokém školství.

Můžeme tedy říci, že v těchto oborech pracuje minimum lidí, jejichž platy by výrazně převyšovaly běžnou hodnotu.

"V těchto odvětvích jsou platy dány zákonem, platy učitelů se navzájem liší velmi málo a tím pádem jsou průměr i medián velmi podobné," komentuje projektový manažer platového průzkumu Miroslav Dravecký.

Nejméně rozdílů mezi platy bývá ve všech profesích v prvních letech kariéry, to znamená ve věkové kategorii 17 až 24 let. Postupně se ale rozdíly v ohodnocení jednotlivých pracovníků začínají zvyšovat, nejvíce jsou patrné u pracovníků ve věku od 35 do 44 let, poté se platy opět sbližují.

 

 

Právě se děje

Další zprávy