Česko má šestou nejnižší nezaměstnanost v Unii

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 7. 2011 12:21
Nezaměstnanost se v Unii v květnu ustálila na 9,3 procentech, v eurozóně byla 9,9 procenta
Česko má podle Eurostatu šestou nejnižší nezaměstnanost v Unii.
Česko má podle Eurostatu šestou nejnižší nezaměstnanost v Unii. | Foto: Karel Toman

Brusel - Nezaměstnanost v zemích Evropské unie se v květnu ustálila na 9,3 procentech, stejná jako o měsíc dřív zůstala také v eurozóně, na úrovni 9,9 procenta. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.

Česká republika byla podle jeho údajů v květnu i nadále mezi zeměmi s nejmenší mírou nezaměstnanosti, která dosáhla 6,5 procenta. Eurostat používá při výpočtu jinou metodu než české ministerstvo práce a sociálních věcí, které v květnu vykázalo nezaměstnanost na úrovni 8,2 procenta.

O rok dříve vykazovala evropská sedmadvacítka 9,7 procenta nezaměstnaných, země platící eurem dokonce 10,2 procenta.

Celkový počet nezaměstnaných v EU dosáhl 22,4 milionu lidí, o pět tisíc lidí méně než v dubnu. Eurozóna měla 15,5 milionu nezaměstnaných, zaznamenala za měsíc přírůstek o 16 tisíc osob.

Nejvyšší nezaměstnanost má v Unii i nadále Španělsko s mírou 20,9 procenta, naopak nejméně lidí bez práce je v Nizozemí (4,2 procenta) a v Rakousku (4,3 procenta).

Nadále vysoký podíl těch, kdo nemohou najít práci, zůstává v populaci do 25 let. Míra nezaměstnanosti v této věkové skupině dosahuje v EU 20 procent, v eurozóně 20,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy