Brigádníci míří za eury, doma budou chybět

Tomáš Fránek
26. 7. 2011 20:10
Platy brigádníků jsou v eurech výrazně vyšší než v Česku
Brigádnice na čerpací stanici - ilustrační foto.
Brigádnice na čerpací stanici - ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Pád pracovní železné opony přinesl vyšší výdělky brigádníkům.

Lidem totiž otevření pracovních trhů v Rakousku a Německu dalo možnost, jak si příležitostně vydělat.

Ale pro české a moravské podnikatele to bude problém - především v zemědělství se může stát, že brigádníků nebude tolik, kolik jich bude potřeba.

Plat pro brigádníky v Rakousku a Německu je proti českým poměrům výrazně vyšší, hodinová mzda se pohybuje mezi pěti až sedm eury. A zájem místních o brigádníky z Česka (i dalších východoevropských zemí) je velký.

Bereme Moravany

"Bereme brigádníky na sklizeň, zájem o lidi z moravské strany máme, nechali jsme vylepit i plakáty, které na brigádu lákají," uvedl Hans Maier z jednoho ze státku u rakouského Mistelbachu.

Nejvíc volných míst pro brigádníky je v cestovních ruchu, brigádníci mohou sbírat ovoce nebo pracovat jako pomocníci na stavbách.

Podle pracovních agentur si tak číšník či servírka v Německu vydělá 28 800 korun měsíčně, pokojská 24 tisíc, pomocník v zemědělství 28 800 korun. A pomocník na stavbě si přijde dokonce na 38 tisíc.

To se s českými výdělky porovnávat nedá.. Třeba v zemědělství jsou platy hluboku pod celostátním průměrem, na brigádě si lidé mohou vydělat pouze několik tisíc korun.

"Máme trochu obavy, jestli seženeme brigádníky na sběr hroznů na podzim. Už nám část lidí, kteří u nás pracovali, avizovala, že si bude hledat práci v Rakousku. Tolik jako tam platit nemůžeme," uvedl jeden z moravských vinařů.

V Česku je přitom letos ve většině krajů lepší nabídka brigád než v loňském roce, dobrá místa jsou většinou hned obsazena.

Pracovat chceme

Počet brigád pro studenty například v Moravskoslezském kraji stoupl v porovnání s loňským rokem o dvacet procent. Nejvíce míst nabízí potravinářský průmysl. Sehnat dobrou brigádu je stále těžké.

Pracovat přes léto chce velká část studentů. Více než polovina českých studentů (59 procent) stráví léto na brigádě, aby měli dostatek peněz na letní aktivity, jako jsou hudební a filmové festivaly, víkendové párty, výlety s kamarády či cesty do zahraničí. Vyplývá to z interního průzkumu ČSOB.

"Pro studenty je však při současném nedostatku pracovních příležitostí stále obtížnější sehnat dobře placenou brigádu, a tak se jejich výdělky nejčastěji pohybují ve výši do dvou tisíc korun (jde o částečné úvazky). Z průzkumu zároveň vyplývá, že na ubytování a jídlo dostávají tři čtvrtiny studentů přidáno. Příjmy z brigád tedy financují spíše volnočasové aktivity," uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

 

Právě se děje

Další zprávy