Zábava je pro studenty priorita, ale vydělají si na ni

Ekonomika Ekonomika
28. 6. 2011 11:35
Téměř dvě třetiny studentů stráví měsíc na brigádě, aby měli na zábavu
Více než polovina studentů stráví v létě měsíc na brigádě. Ilustrační foto.
Více než polovina studentů stráví v létě měsíc na brigádě. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na zábavě sice nejsou ochotní šetřit, více než polovina studentů středních a vysokých škol si ale na své aktivity či prázdninové výlety vydělává na brigádách.

V průzkumu to zjistila ČSOB. Víc než pětina studentů podle zjištění nedostává žádné kapesné, celkem 59 procent z nich stráví v létě alespoň měsíc na brigádě, aby si mohli dopřát účast na festivalech nebo jezdit na výlety.

Jak se zdá, rodiče studenty příliš nerozmazlují. Více než třetina studujících dostává kapesné do tisíce korun měsíčně, na ubytování a jídlo rodiče přispívají třem čtvrtinám z nich.

Oblastí, na které se snaží studenti šetřit nejvíce je oblečení a koníčky, zábava naopak figuruje ve výdajích, které snižovat nechtějí. I to je důvod, proč vyhledávají letní brigády navzdory tomu, že v Česku je stále problém sehnat dobře placenou příležitostnou práci. Výdělky nejčastěji dosahují částek do dvou tisíc korun měsíčně.

"I když se v zábavě omezovat nechtějí, snaží se za jeden večer neutratit víc než 500 korun. Tuto částku stanovilo jako limit 91 procent respondentů. Nejoblíbenějším nápojem je proto pivo nebo levnější destiláty," uvedla mluvčí banky Pavla Hávová.

Více než dvě třetiny studentů také při zábavě platí výhradně za sebe, pokud už někoho hostí, jde většinou o partnera nebo partnerku. Za ni platí 26 procent studentů, dívky se v páru starají o účet v 9 procentech případů.


 

Právě se děje

Další zprávy