Nejlépe platí šéfy Švýcaři, průměr 20 milionů ročně

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
21. 6. 2011 14:07
Nejvyšší základní plat bez odměn mají generální ředitelé v Dánsku.
Manažeři ve Švýcarsku mají nejvyšší platy se započtením bonusů, generální ředitelé v Dánsku ale mají nejvyšší základní plat ve 13 zkoumaných zemích.
Manažeři ve Švýcarsku mají nejvyšší platy se započtením bonusů, generální ředitelé v Dánsku ale mají nejvyšší základní plat ve 13 zkoumaných zemích. | Foto: Schenker

Praha - Manažeři, zvlášť ti ve vrcholových pozicích, jsou nelépe placeni ve Švýcarsku, Španělsku a Itálii. V průzkumu mezi více než dvěma tisíci top manažery ze 13 zemí Evropy to zjistila společnost Mercer.

Generální ředitelé ve Švýcarsku mají průměrný roční příjem 832 tisíc eur (20 milionů korun), ve Španělsku 736 800 eur (17,7 milionu korun) a v Itálii 722 700 eur (17,3 milionu korun).

Tyto odměny ale zahrnují i krátkodobé bonusy. Nejvyšší základní mzdu mají šéfové v Dánsku, kteří bez bonusů ročně dostanou 317 700 eur, tedy v přepočtu 7,6 milionu korun.

"V mnoha zemích mají top manažeři relativně vysoké základní mzdy, ale ve srovnání s konkurenty z dalších zemí mají celkově nižší příjmy při započítání krátkodobých a dlouhodobých bonusů," uvedl partner Merceru pro odměňování top manažerů Mark Hoble.

Společnost ve svém pravidelném průzkumu také zjistila, že období zmrazení mezd v nejvyšších pozicích už končí. Platy top managementu zmrazilo v roce 2009 plných 48 procent oslovených firem, loni jich bylo jen 18 procent. Zvyšování platů chystalo 82 procent podniků.

Nejvíce respondentů průzkumu uvedlo, že současné ekonomické prostředí nemělo vliv na strukturu bonusů v roce 2010. Třetina z nich ale sdělila, že změnili měřítka výkonnosti. Nejvyšší krátkodobé (roční) bonusy mají top manažeři ze Španělska s průměrem 350 000 eur (8,4 milionu Kč).

Používání dlouhodobých bonusů se v rámci Evropy podstatně liší. Ve Velké Británii, Finsku, Nizozemsku a ve Španělsku jsou nejčastější formou výkonnostně orientované bonusy.

V Norsku jsou nejrozšířenější dlouhodobé bonusy založené na délce zaměstnání a v Portugalsku a Švédsku vyplácení dlouhodobých bonusů peněžní formou. V Dánsku, Francii, Německu, Irsku a Itálii jsou nejpopulárnějším nástrojem akciové opce.

Z hlediska hodnoty jsou nejvyšší dlouhodobé bonusy vypláceny ve Švýcarsku, kde činí v průměru 299 200 eur (7,2 milionu Kč).

Průzkum společnosti Mercer nezahrnoval Českou republiku.

 

Právě se děje

Další zprávy