Bral jsem čtvrt milionu, potvrdil Fejk po svém odchodu

Domácí Domácí
21. 6. 2011 16:30
Bývalý šéf zoo po čtyřech měsících končí na postu ombudsmana Českých drah
Bývalý ředitel pražské zoo si bude muset hledat novou práci.
Bývalý ředitel pražské zoo si bude muset hledat novou práci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zhruba tři a půl milionu korun stálo České dráhy čtyřměsíční působení Petra Fejka na postu ombudsmana. Fejk v úterý po svém odchodu z funkce Aktuálně.cz potvrdil, že jeho plat dosahoval výše 270 tisíc korun měsíčně. 

A protože Fejk při nástupu podepsal i takzvanou konkurenční doložku, bude mu za to, že nebude tři čtvrtě roku pracovat ve stejném oboru, vyplaceno dalších devět měsíčních mezd. 

Působení někdejšího ředitele pražské zoo v Českých drahách v úterý ukončil ministr dopravy Radek Šmerda.

"Nepovažuji pana Fejka za vyžírku, ale došla mi trpělivost. Připravili jsme s ním dohodu o rozvázání pracovního poměru, on ji akceptoval," oznámil Šmerda. 

Šéf dopravního resortu také řekl, že Fejkův plat, který České dráhy oficiálně nezveřejnily, byl smluvní s ohledem na jiné nabídky, které Fejk dostal.

"Odhad mého platu, který se objevil v médiích, odpovídal realitě. Určitě byl velmi vysoký, ale odráželo se v něm i to, že jsem dával všanc svou dobrou pověst. O tu jsem teď také přišel," stěžuje si Fejk.

Výše Fejkova platu se už dříve stala terčem kritiky odborářů, opoziční ČSSD i premiéra Petra Nečase. Ten jeho příjem označil za těžko obhajitelný a zdůvodnitelný s tím, že jeho výše neodpovídá míře odpovědnosti, kterou nese.

"Myšlenka výborná, provedení za tři," komentoval funkci ombudsmana ministr Šmerda.

Fejk tvrdí, že se z postu rozhodl odejít sám a už minulou středu se na tom dohodl se šéfem Českých drah Petrem Žaludou. "To, že jsem měl na čele napsanou výši platu, paralyzovalo můj úřad," zdůvodňoval konec svého angažmá pro Aktuálně.cz Fejk.

Personální zemětřesení

Ve své funkci končí také předseda představenstva ČD Cargo Jiří Vodička. "Velmi nestandardně a podivně odměňoval některé své podřízené v tomto měsíci, proto ani on nemohl zůstat ve své pozici," vysvětlil ministr. Na jeho místo přijde bývalý ministr a šéf fondu dopravy Gustav Slamečka, který do představenstva nastoupil před dvěma týdny. Funkce se ujme ve středu.

Gustav Slamečka bude novým předsedou představenstva ČD Cargo.
Gustav Slamečka bude novým předsedou představenstva ČD Cargo. | Foto: Ludvík Hradilek

Ministr Šmerda zároveň oznámil, že minulou středu na valné hromadě Českých drah vzniknul takzvaný výbor pro odměňování. "Je to tříčlenný výkonný orgán, který bude řešit systém odměňování nejen představenstva, ale veškerého vrcholového managementu Českých drah," uvedl Šmerda.

Personální zemětřesení zasáhlo také Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), která je nyní pod kritikou kvůli špatnému technickému stavu některých tratí. Na svém postu končí náměstek pro provozuschopnost dráhy Josef Novobilský a čtyři další zaměstnanci. Impulsem k výměně je podle Šmerdy nedávná nehoda nákladního vlaku u Vyškova.

Kvůli ní SŽDC zahájila nejrozsáhlejší kontrolu kolejí ve své správě. Celou síť bude prověřovat asi 400 lidí.

Židle se povážlivě kýve i pod šéfem Drážní inspekce Romanem Šigutem. Ministr mu vytkl způsob informování o nehodě na železnici. Rovněž se mu podle jeho slov nelíbí mediální přestřelky mezi ním a pověřeným ředitelem SŽDC Pavlem Habartou.

Pokud svůj způsob komunikace nezmění, chce z toho vyvodit personální důsledky. "Já se prostě nebudu dozvídat o stavu železnice z médií," dodal Šmerda.

 

Právě se děje

Další zprávy