Smrtelných úrazů v práci loni přibylo, zemřelo 121 lidí

Petr Kučera Petr Kučera
18. 6. 2011 8:33
Průměrná délka trvání pracovní neschopnosti způsobené pracovním úrazem však mírně klesla
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Průměrná délka pracovní neschopnosti způsobené pracovním úrazem loni klesla o tři dny na 52 kalendářních dnů. Po mnoha letech se tak zastavil její růst. Vyplývá to ze statistiky Státního úřadu inspekce práce.

Na druhou stranu počet pracovních úrazů stoupl, a to všech stupňů závažnosti. Bylo vykázáno 121 smrtelných pracovních úrazů, což je o 16 případů více než předloni. Přibylo jich v zemědělství, lesnictví a rybářství, ve stavebnictví a v dopravě a skladování.

Nejčastější příčinou pracovních úrazů s pracovní neschopností delší než dny loni bylo "špatně nebo nedostatečně odhadnuté riziko" (78 %).

U smrtelných pracovních úrazů to pak bylo "používání nebezpečných postupů nebo způsobů práce včetně jednání bez oprávnění, proti zákazu, prodlévání v ohroženém prostoru" (27 %).

V loňském roce bylo v České republice nově hlášeno celkem 51 678 případů pracovní neschopnosti v důsledku pracovního úrazu, o tři procenta více než předloni. Z toho 14 977 pracovních úrazů loni utrpěly ženy.

V důsledku pracovní neschopnosti pro pracovní úraz bylo denně v práci nepřítomno v průměru 7 377 lidí, tedy o 206 lidí méně než v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy