Lidé nejsou loutky, zastal se soud propuštěné ženy

Tomáš Fránek
17. 6. 2011 11:14
Operátorka chtěla pracovat jinak, než si přál zaměstnavatel. Výpověď dostala nezákonně
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Lidé nemusí respektovat a dodržovat příkazy svých zaměstnavatelů, kteří jim bez uzavření nové smlouvy nařizují, jak dlouho mají pracovat a na jaké směny chodit.

Nejvyšší soud tak precedenčně vyložil řešení sporů o stanovení pracovní doby a také výpovědí za nedodržování nařízení zaměstnavatelů.

Soud se po pěti letech zastal ženy, které pojišťovna Kooperativa dala výpověď za to, že coby operátorka call centra chtěla sloužit jen noční služby. Odmítla se podřídit nařízení firmy a pracovat jen ráno a odpoledne, což pojišťovna označila za hrubé porušení pracovní kázně. A na hodinu ji propustila.

Podle Nejvyššího soudu nezákonně.

Za neposlušnost výpověď

Žena nastoupila do firmy už v roce 2001 a podepsala smlouvu, podle níž měla pracovat jako operátorka nově založeného třísměnného nepřetržitého provozu call centra v Brně. Po pěti letech se firma rozhodla šetřit a na noční směny najala pouze brigádníky.

Kmenovým zaměstnancům nařídila změnu pracovní doby s tím, že měli mít jen ranní a odpolední služby. Žena ovšem trvala na tom, že chce sloužit pouze noční. Vedení pojišťovny začalo vzpurné zaměstnankyni psát neomluvené absence. A nakonec jí za hrubé porušení pracovní kázně dalo výpověď.

Tu potvrdil i Krajský soud v Brně. Podle soudců mají Kooperativa i další zaměstnavatelé právo měnit pracovní dobu bez souhlasu zaměstnanců. "Žena byla povinna nastupovat do zaměstnání dle nového rozpisu směn, se kterým byla seznámena," rozhodli tehdy soudci, podle nichž pojišťovna nemohla tolerovat počínání své zaměstnankyně.

Žena se ale obrátila na Nejvyšší soud, který byl jiného názoru. "Zaměstnavatel nebyl oprávněn rozhodnout bez souhlasu o přeřazení z třísměnného provozu, sjednaného v pracovní smlouvě, na dvousměnný provoz," uvedla v dovolání.

Vyhazovat nesmíte

Tomu senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Zdeňkem Novotným vyhověl a rozhodl, že žena dostala výpověď neoprávněně. Rozhodnutí je přitom důležité i pro další podobné případy, takový spor řešil Nejvyšší soud vůbec poprvé.

Soudci nezpochybnili, že zaměstnavatelé mají právo rozvrhnout týdenní pracovní dobu tím, že stanoví její začátek a konec, rozvrh směn, pracovní režim a nepřetržitý odpočinek mezi směnami.

To, co je ve smlouvě, ale firma nesmí měnit. "Nelze jednostranně měnit dohodnuté podmínky o pracovní době sjednané mezi stranami v pracovní smlouvě - takováto změna by byla možná pouze na základě dohody účastníků o změně sjednaných pracovních podmínek," míní soudci Nejvyššího soudu.

Žena tak byla oprávněna požadovat po Kooperativě, aby dodržovala smlouvu a umožnila jí práci na tři směny.

"Měla právo odmítnout výkon práce ve dvousměnném provozu, který v souladu s její pracovní smlouvou nebyl. Proto také nemohlo dojít k porušení pracovní kázně a nebyl dán důvod k rozvázání pracovního poměru," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy