V Drábkově zákoně číhá šest pastí, varují nezaměstnaní

Karel Toman
19. 6. 2011 20:42
I při plném úvazku prý zůstanete v hmotné nouzi. Není to pravda, tvrdí ministerstvo
Foto: Jan Langer

Praha - Novela zákona o zaměstnanosti má vážné chyby. Shodly se na tom Akční spolek nezaměstnaných (ASN) a Evropský institut pro veřejné otázky (EIVO).

Hrozí tak podobné situace, jako když se nedávno propuštění zaměstnanci papíren v Loučovicích ocitli bez peněz, protože jim zkrachovalý zaměstnavatel nedal odstupné, které jim slíbil.

Novela zákona, kterou ministerstvo práce připravuje, sice tuto konkrétní chybu odstraňuje. Zákon schválený na podzim v režimu legislativní nouze a zrušený později Ústavním soudem, ale jinak zůstává po navrhované novele stejný. Podle ASN a EIVO tak zachovává několik chyb ohrožující svobodu a finanční situaci nezaměstnaných.

Organizace proto společně zveřejnily šest modelových situací, které kvůli těmto chybám mohou nastat. Ministerstvo ale jejich výtky vesměs odmítá.

"Výplata podpory v nezaměstnanosti se odsune jen tomu uchazeči o zaměstnání, kterému bylo odstupné, odbytné nebo odchodné skutečně vyplaceno," shrnuje mluvčí ministerstva práce (MPSV) Táňa Švrčková význam pozměňovacího návrhu, který poslanci přijali 25. května, a který v úvodu zmíněnou "loučovickou chybu" v zákoně už napravil.

Údajné chyby, před kterými varují ASN a EIVO však podle ministerstva buď neexistují, nebo jde o naopak smysluplná opatření. Přinášíme vám polemiku ministerstva s "pastmi," které zákon z dílny ministra Jaromíra Drábka (TOP09) podle nezaměstnaných přináší.

1. Pro veřejně prospěšné práce přijdete o podporu v nezaměstnanosti

Jako evidovaný uchazeč o zaměstnání máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Po povinném nástupu na veřejně prospěšné práce na několik hodin týdně však kvůli nepatrnému příjmu tento nárok ztratíte a ocitnete se bez peněz, tvrdí ASN a EIVO.

Odpověď MPSV: Lidem se v takovém případě zastaví vyplácení podpory jen tehdy, pokud jejich příjem z veřejně prospěšných prací přesáhne polovinu minimální mzdy. Po skončení veřejných prací se mohou do evidence úřadu práce přihlásit znovu a pokud splní podmínky, vznikne jim nárok na podporu znovu.

2. Pro veřejně prospěšné práce nenastoupíte do zaměstnání

Pokud pracujete na veřejně prospěšných pracech a odejdete z nich za skutečným zaměstnáním, které se vám mezitím podaří najít, ztratíte tím možnost se na půl roku zaevidovat jako uchazeč o zaměstnání. Opustil(a) byste totiž "vhodné zaměstnání" zprostředkované vám Úřadem práce. "Jedná se o skrytou sankci. Občan tak bude nucen setrvávat v nezaměstnanosti i při nalezení zaměstnání," tvrdí ASN a EIVO.

Odpověď MPSV: Skončení veřejně prospěšných prací kvůli nástupu do zaměstnání lze považovat za takzvaný "vážný důvod" a na opětovné zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání to nebude mít vliv.

3. Nemůžete pracovat, kde chcete, opustil(a) byste "vhodné zaměstnání"

Podobná "past," jako ta předchozí. Pokud vám totiž úřad práce najde zaměstnání a vy z něj odejdete za lepším, opustíte tím "vhodné zaměstnání" zprostředkované vám Úřadem práce a na půl roku ztrácíte možnost být evidován jako nezaměstnaný, tvrdí ASN a EIVO. "Občan tak bude nucen setrvávat ve vnuceném zaměstnání i při nalezení vhodného zaměstnání," obávají se nezaměstnaní.

Odpověď MPSV: Navrhovaná právní úprava má zamezit tomu, aby uchazeči po krátké době bez vážného důvodu odešli ze zaměstnání, které jim úřad najde. Úřadem práce zprostředkované zaměstnání ministerstvo kromě toho odmítá označit za "vnucené" a trvá na přívlastku "vhodné". "Je na volbě uchazeče o zaměstnání, zda ho přijme, respektive zda má opravdový zájem řešit svou nezaměstnanost," tvrdí mluvčí ministerstva Táňa Švrčková.

4. Kvůli rekvalifikaci vám hrozí dluh

Pokud se dáte na rekvalifikaci, kterou vám zařídí úřad práce, před jejím úspěšným ukončením ale onemocníte, stanete se invalidním, nebo ji z jiných objektivních důvodů nedokončíte, úřad práce vám rekvalifikaci neuhradí. Hrozí vám tak nemalý dluh.

Odpověď MPSV: Zákon navrhuje, aby Úřad práce mohl uhradit rekvalifikačnímu zařízení cenu zvolené rekvalifikace, pokud uchazeči pomůže k uplatnění na trhu práce. "To lze jen za předpokladu jejího úspěšného ukončení. Je tedy zcela na zvážení a možnostech uchazeče o zaměstnání, zda při řešení své nezaměstnanosti tuto formu rekvalifikace využije," tvrdí mluvčí ministerstva. Rekvalifikace totiž budou úřady práce stejně jako dosud zajišťovat za podmínek sjednaných v dohodě s uchazečem.

5. Za poloviční úvazek nedostanete ani korunu

Podle návrhu zákona má nezaměstnaný pracovat 20 hodin týdně při veřejné službě. Ta však není odměňována.

Odpověď MPSV: Zákon má podle MPSV motivovat uchazeče o zaměstnání k aktivnímu přístupu při řešení své situace. Budete-li mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, dostanete ji a bez příjmu tudíž nebudete. Pokud nárok na podporu v nezaměstnanosti mít nebudete, to, jak aktivní budete v rámci veřejné služby, bude podle mluvčí zohledněno při poskytování dávek pomoci v hmotné nouzi.

6. Při plném úvazku zůstanete bez práce

Při souběhu dvou paragrafů (20 a 30) zákona o zaměstnanosti může podle ASN a EIVO nastat paradoxní situace: budete pracovat na plný čtyřicetihodinový úvazek, přesto ale budete nezaměstnaný v hmotné nouzi. Navíc nebudete moci nastoupit do plnohodnotného zaměstnání, protože byste opět odmítli "vhodné zaměstnání". Na půl roku byste opět nemohl být registrován jako nezaměstnaný.

Odpověď MPSV: Tato situace podle MPSV nemůže nastat, protože by odporovala smyslu veřejně prospěšných prací i veřejné služby. "Mají motivovat uchazeče k aktivnímu přístupu, a k tomu je potřeba ponechat mu určitý čas pro hledání plnohodnotného zaměstnání," vysvětlila mluvčí Táňa Švrčková. Nástup do zaměstnání pak podle ní bude opět považován za vážný důvod pro ukončení veřejně prospěšných prací.

 

Právě se děje

Další zprávy