Ocelárna ArcelorMittal Ostrava se přehoupla do zisku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 6. 2011 13:36
Suroviny pro výrobu zdražily až o 40 procent, ocel je však dražší jen o pětinu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Zisk ve výši tři čtvrtě miliardy korun dosáhla vloni největší tuzemská hutní společnost ArcelorMittal Ostrava.

Předloni přitom byla kvůli krizi ve ztrátě téměř jedné miliardy korun. Firma minulý rok zaznamenala růst poptávky, proto zvýšila výrobu železa i oceli. Tržby jí vzrostly o 7,5 miliardy korun na 28,5 miliardy Kč. Na tiskové konferenci v Ostravě to sdělili zástupci firmy.

"Rok 2009 byl náročný kvůli krizi, proto jsme podnikli velmi mnoho drastických opatření. Po boji o přežití jsem proto rád, že jsme loni dosáhli tak dobré výsledky," uvedl ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil.

Situace v hutnictví se podle něho zlepšila. Firma vyrobila 1,94 milionu tun surového železa, což byl meziroční nárůst o 16 procent. Tekuté oceli vyrobila o 22 procent více, celkem 1,98 milionu tun. "Pořád jsme ale daleko od výroby, která byla před krizí," podotkl Kochuparampil. Huť nyní vyrábí železo ve dvou vysokých pecích, situace na trhu není taková, aby spustila třetí, kterou zmodernizovala.

Propouštění se nechystá

V prvním pololetí letošního roku však pozoruje další růst poptávky a zaznamenává také dobré hospodářské výsledky. Problémem je neustále zvyšování cen surovin. "Na trhu proto panuje nejistota. Globální ekonomika se potýká s nestabilitou kromě Asie," uvedl ředitel ArcelorMittal Ostrava.

Ceny uhlí stouply oproti minulému roku až o 40 procent, ceny rud až o 30 procent. "Naproti tomu se nám podařilo promítnout toto zvýšení do cen zhruba z 15 až 20 procent. Museli jsme kvůli tomu učinit opatření v nákladech, musíme fungovat efektivněji," konstatoval Kochuparampil. Nárůst cen surovin způsobuje vysoká poptávka, která po nich panuje v Asii.

Firma má v současné době 5500 zaměstnanců, s dceřinými firmami jich je celkem 7000. Do budoucna neočekává žádné radikální snižování počtu zaměstnanců. Kvůli novým investičním projektům naopak hledá mladé talentované lidi.

 

Právě se děje

Další zprávy