Většina podniků nebude propouštět, ale ani přijímat

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
14. 6. 2011 11:52
90 procent firem udrží ve 3. čtvrtletí stejný počet zaměstnanců, 6 procent chce přijímat nové lidi.
Propouštět se chystají tři procenta firem, nabírat naopak 6 procent.
Propouštět se chystají tři procenta firem, nabírat naopak 6 procent. | Foto: Reuters

Praha - Drtivá většina podniků sice plánuje ve třetím čtvrtletí zachovat stejný počet zaměstnanců jako v končícím druhém kvartálu, těch, kteří se chystají propouštět je ale méně než firem, které budou nové lidi nabírat.

V pravidelné studii Index trhu práce to zjistila personální agentura Manpower. Průzkum uskutečnila mezi 750 firmami v Česku.

Žádné změny v počtu zaměstnanců neplánuje 90 procent oslovených podniků, propouštět chtějí tři procenta dotázaných, zvýšit počet zaměstnanců pak šest procent podniků. Výsledek představuje mírné zhoršení oproti druhému čtvrtletí, který byl nejlepší od poloviny roku 2008.

Čistý index trhu práce tak činí plus tři procenta. V předchozím čtvrtletí i před rokem byl index plus čtyři procenta.

"Zůstáváme na optimistické vlně. Manpower Index trhu práce ukazuje na rostoucí optimismus zaměstnavatelů, což je dobrá zpráva pro ekonomiku jako celek," uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Zaměstnavatelé v devíti odvětvích z deseti předpovídají pro třetí čtvrtletí zlepšení náborového prostředí. Zpracovatelský průmysl hlásí neoptimističtější index plus 14 procent, odvětví těžby nerostných surovin plus 11 procent.

Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov očekává plus osm procent, odvětví stavebnictví a doprava, skladování a logistika plus pět procent. Zaměstnavatelé ve státní správě zdravotnictví, vzdělávání a kultuře očekávají snižování pracovních sil, jejich index je na minus dvou procentech.

 

Právě se děje

Další zprávy