Máte ve firmě wifi síť? Riskujete ztrátu citlivých dat

Ekonomika Ekonomika
10. 6. 2011 10:53
Velká část kradených dat zmizela kvůli nedostatečné ochraně bezdrátové sítě
Řešit pracovní záležitosti z nezabezpečené sítě se může firmě vymstít.
Řešit pracovní záležitosti z nezabezpečené sítě se může firmě vymstít. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bezdrátové připojení k internetu sice může firmě zjednodušit práci a jejím lidem umožnit zpříjemnění pracovní doby, v šesti z deseti případů to ale znamená ohrožení citlivých dat.

Podle společnosti AutoCont je více než 60 procent firemních bezdrátových sítí nedostatečně zabezpečených.

"Stále se setkáváme s tím, že se podniky chrání používáním továrních hesel, které každý trochu šikovnější IT uživatel dokáže během chvíle rozklíčovat. Základem by mělo být při využívání bezdrátového připojení k internetu dostatečné šifrování," uvedl Milan Chromý z firmy AutoCont.

U benzinky neovládejte svůj účet

Upozorňuje, že více než 70 procent firem se někdy s krádeží dat setkalo. Velká část z nich se uskutečnila díky tomu, že k firemní bezdrátové síti se může připojit člověk, který sedí v autě na parkovišti před budovou.

Další riziko představují pracovní notebooky, které zaměstnanci využívají pro práci doma nebo se s nimi připojují k bezdrátovým sítím mimo svou kancelář.

Neohrožují tím jen data svého zaměstnavatele, ale i své osobní údaje. "Z restaurace, benzinových pump a dalších náhodných míst by se lidé neměli připojovat ke svým e-mailovým účtům, internetovému bankovnictví a dalším stránkám, kam zadávají například osobní či platební údaje," varuje Chromý.

 

Právě se děje

Další zprávy