Miliony mladých v Evropě nemají práci, systém selhal

Tomáš Fránek
9. 6. 2011 17:20
V 19 z 27 zemí EU je mladých nezaměstnaných víc než dvacet procent
Foto: Karel Toman

Brno - Evropa má vážný problém, ve většině zemí Evropské unie je více než dvacet procent nezaměstnaných mezi lidmi do dvaceti pěti let.

A jsou země, kde se počty nezaměstnaných mladých lidí šplhají k rekordním číslům a blíží se třeba situaci v arabských zemí, kde revoluce svrhly diktátory.

Česko na tom podle posledních statistik Eurostatu není tak špatně jako jiné země. I v Česku ale nezaměstnanost mladých převyšuje sedmnáct procent, a je tak výrazně vyšší než celková nezaměstnanost.

Málokde je pod deset procent

Nejlépe jsou na tom při hledání práce mladí lidé v Nizozemí, Německu a Rakousku - to jsou jediné země EU, kde je nezaměstnanost mladých pod deset procent. Z nových členských zemí Unie je na tom nejlépe Slovinsko

Nejvíc mladých lidí bez práce je ve Španělsku, Slovensku, Litvě, Řecku a také Itálii. Ve Španělsku je přes 45 procent mladých lidí bez práce.

To je podle německého deníku Die Welt výrazně víc, než je celosvětový průměr nezaměstnanosti mladých pro celý svět, což je podle OSN 13 procent.

"Jde o miliony lidí, kteří jsou bez možnosti uživit rodinu, často bez zdravotního pojištění a nároku na důchod," uvedl deník Die Welt.

Britský deník Independent tak popisuje příběh šestadvacetiletého Emilia Blanca. Ten se živil jako profesionální sportovec v týmech sponzorovaných stavebními firmami. Bral dvatisíce eur a žil spokojený život.

Nezaplatí dluhy

Krize ale poslala stavební firmy ke dnu a Blanco ztratil práci. Vrátil se tak podobně jako další miliony ke svým rodičům a nepracuje.  "Nikdy jsem neměl smlouvu na dobu delší než tři měsíce," říká další nezaměstnaný Španěl, Diego Gonzalez, čtyřiadvacetiletý počítačový programátor.

Ztracená generace, tedy mladí lidé, kteří nepracují, jsou podle deníku Die Welt výrazným problémem také v zemích, jako je Irsko, Maďarsko, Francie nebo Lotyšsko.

Podle expertů Evropa může za miliony mladých lidí draze zaplatit. Lidé bez práce nenakupují, neplatí daně a neudržují tak ekonomiku v chodu.  "Tito lidé státu nenesou peníze, které země potřebují k zaplacení, naopak výrazně zatěžují sociální systém," uvedl ekonom Horst Wiesner.

 

Právě se děje

Další zprávy