Fejkův plat u Českých drah zajímá premiéra Nečase

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
9. 6. 2011 11:52
Bere ombudsman ČD v době úspor ve veřejné sféře přes čtvrt milionu měsíčně?
Premiér se bude o výši platu ombudsmana, kterého platí firma vlastněná státem, zajímat.
Premiér se bude o výši platu ombudsmana, kterého platí firma vlastněná státem, zajímat. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení Českých drah sice nechce výši platu svého ombudsmana kvality Petra Fejka komentovat pro média, teď jej ale bude muset prostřednictvím ministerstva dopravy vysvětlit premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

Podle neoficiálních informací Fejk, který je ve funkci ombudsmana pro kvalitu od začáku března, bere měsíčně 270 tisíc korun, jeho smlouva navíc počítá s odstupným ve výši 24 měsíčních platů.

České dráhy odmítly pracovní smlouvu ombudsmana komentovat s tím, že bez svolení zaměstnance výši platu uvádět nemohou, Petr Fejk údaj uvést nechtěl s tím, že se jedná o osobní záležitost.

"Je to opravdu věc, kterou se bude muset pan ministr dopravy (Radek Šmerda) na můj pokyn zabývat," uvedl Nečas při čtvrtečních interpelacích ve sněmovně.

Na toto téma totiž před ním upozornil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Poukazoval na to, že jediným akcionářem Českých drah je stát a vláda na firmu má vliv prostřednictvím řídícího výboru.

Sobotka podotkl, že Fejk má dvojnásobek platu veřejného ochránce práv, pětinásobek mzdy, než když řídil pražskou zoologickou zahradu, a víc než guvernér České národní banky.

"V situaci, kdy vláda snižuje platy ve veřejném sektoru, tak má dostatek peněz, aby zajistila dobré teplé protekční místo," řekl Sobotka. Kdyby nebyly České dráhy dotovány státem a kraji, byla by to podle něho jejich věc. Nečase vyzval, aby zasáhl, aby nebyly peníze "vyhazovány zbytečně".

 

Právě se děje

Další zprávy