Hitachi se vrací do Žatce. Ale televize už dělat nechce

Ekonomika Ekonomika
8. 6. 2011 10:15
Ještě další nárůst výroby plánují dodavatelé dílů pro auta
Součástky do automobilů bude nově vyrábět Hichachi v Žatci
Součástky do automobilů bude nově vyrábět Hichachi v Žatci | Foto: Radek Pecák

Žatec- Návrat do průmyslové zóny Triangle u Žatce chystá japonský koncern Hitachi, Podle Lidových novin však tam už nebude montovat televize, nýbrž autodíly.

LCD televizory tam Hitachi vyrábělo pouhé dva roky. Začalo před čtyřmi lety a předloni na jaře ale kvůli propadu odbytu v souvislosti s hospodářskou krizí výrobu ukončilo. Propuštěno nylo všech 800 lidí.

Tentokrát naopak Hitachi podle LN reaguje na rostoucí poptávku evropských automobilek a v opuštěné hale v zóně Triangle plánuje spustit výrobu brzdových hadic a tlumičů. Vyrábět se má začít na jaře příštího roku, vzniknout má 224 pracovních míst.

Projekt z hlediska jeho ekologických dopadů nyní posuzuje Krajský úřad Ústeckého kraje.

Výroba autodílů ještě poroste

Obnovený zájem o výrobu autodílů v Česku po zhruba dvouleté přestávce způsobené globální krizí Lidovým novinám potvrdila vládní agentura CzechInvest. "Zvyšuje se zájem hlavně o umístění sofistikovanější výroby a také výzkumu a vývoje," řekla LN její mluvčí Štěpánka Filipová.

Kromě Hitachi již v Česku působící výrobci autodílů chystají projekty na rozšiřování již existujících výrobních závodů.

Lidové noviny zjistily, že jen za poslední dva měsíce informovalo krajské úřady o chystaném rozšíření výroby deset producentů autodílů. Nejvíc pracovních míst chce vytvořit firma Starcam v Havrani na Mostecku. Starcam, založený v roce 2006 jako společný podnik koncernů Nemak a Daimler, se zabývá výrobou hliníkových hlav motorů a současný objem výroby chce do čtyř let zvýšit osmkrát. To bude znamenat vytvoření 500 pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy