Bez práce je méně než půlmilion Čechů

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 6. 2011 9:20
Míra nezaměstnanosti v Česku klesla na 8,2 %.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Po půl roce klesl počet lidí bez práce v Česku pod hranici půl milionu.

Podle čerstvých údajů ministerstva práce a sociálních věcí se v květnu počet nezaměstnaných snížil na 489 956, míra nezaměstnanosti klesla o 0,4 procentního bodu na 8,2 procenta.

"Za tímto trendem se nachází pokračující sezónní práce v zemědělství a daří se i průmyslu, který úspěšně vytváří a obsazuje pracovní místa. Růst HDP o 2,5 % v prvním čtvrtletí tohoto roku je základem postupného snižování počtu lidí bez práce napříč všemi odvětvími," konstatoval analytik Home Credit Michal Kozub.

Lidí v databázi ubývalo na všech 77 úřadech práce v zemi, nejrychleji v Pelhřimově, kde se nezaměstnanost snížila o 13,9 procenta. Nejvyšší údaj i nadále vykazuje Mostecko, kde byla v květnu nezaměstnanost na úrovni 16 procent.

Dobrou zprávou je rostoucí počet volných míst, který se v květnu zvýšil o 1596, což představuje růst o 4,4 procenta.

"Není to sice žádný zázrak, ale je to nejlepší číslo od září 2009. Tento údaj hovoří o schopnosti ekonomiky vytvářet pracovní příležitosti," poznamenal analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Pro další měsíce předpokládají analytici další mírný pokles míry nezaměstnanosti, bude ale pomalejší než v první půli roku. "Koncem roku čekáme návrat nezaměstnanosti k 8,5 procenta," dodal Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy