Český průmysl zpomalil růst. Je už na úrovni před krizí

Radek Pecák Radek Pecák
6. 6. 2011 9:35
Motorem tuzemského průmyslu je neustále výroba aut a součástek
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Skoro o pět procentních bodů narostla v dubnu průmyslová výroba v Česku ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Přesto jde podle analytiků o zklamání.

V meziměsíčním srovnání byl nárůst 0,3 %. Informaci zveřejnil Český statistický úřad.

"Trh očekával růst o 8,0 %. Růst průmyslové výroby tak postupně ztrácí na dynamice. Úroveň průmyslové výroby již dosáhla předkrizové výše a těžko lze i nadále očekávat dvouciferné růsty. Jedná se tedy o určitou přirozenou korekci.," vysvětluje situaci Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

Lepší zprávou je , že hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 8,8 %.

Mezi tahouny průmyslu jsou tradičně výrobci automobilů a součástek na ně (meziroční růsto o 17,4 procenta), výroba strojů a zařízení ( růst o 9,5 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků ( růst o 7,0 %).

Klesá i potravinářská výroba 

Naopak průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu ( pokles o 8,3 %), zpracování dřeva, výroba dřevěných korkových, proutěných a slaměných výrobků (pokles o 11,4 %) a výroba potravinářských výrobků ( pokles o 5,3 %).

Po českých průmyslových výrobcích více touží v zahraničí než v tuzemsku. Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 9,3 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly méně - o 8,2 %.

K meziročnímu růstu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba elektrických zařízení.

Podniky už nabírají lidi

Naopak hůře shánějí odbyt pro své výrobky v odvětvích výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků, výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení.

Podniky už zřejmě vyčerpaly možnosti, jak zvyšovat výrobu se stávajícím počtem zaměstnanců, a proto začaly přibírat nové lidi. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se totiž podle údajů ČSÚ v dubnu 2011 meziročně zvýšil o 3,9 %. Navíc se zvýšila i průměrná měsíční nominální mzda o 3,0 % a činila 25 426 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy