Nestaví se silnice ani byty, stavebnictví znovu padá

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 6. 2011 9:23
Stavební výroba v dubnu klesla o 6 procent, zakázek je málo a lépe zatím nebude
Stavebním firmám ubývá zakázek. Na silnice i na domy. Ilustrační foto.
Stavebním firmám ubývá zakázek. Na silnice i na domy. Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Ač krize v ostatních oborech postupně odeznívá, stavebnictví stále pociťuje její silný tlak. Po mírném březnovém růstu přišel v dubnu citelný propad.

Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu poklesl výkon stavebnictví v dubnu meziročně o 6 procent, za měsíc se snížil o 2,8 procenta.

Hlavní podíl na tomto vývoji měl propad inženýrského stavitelství, tedy v oblasti infrastruktury a dopravních staveb, který dosáhl 13,7 procenta. Zpomalilo i pozemní stavitelství, a to o 2,3 procenta.

Naději do příštích měsíců nedává ani počet vydaných stavebních povolení, který sice meziročně rostl, ale pouze o 0,9 procenta. Oproti tomu rychle ubývá práce na dokončovaných stavbách bytů a domů, nových se staví stále méně.

Nestaví se ani bytové domy

Podle statistiků poklesl počet dokončených bytů v dubnu o 27,7 procenta, hlavní propad jde na vrub bytových domů s úbytkem 42,2 procenta, počet dokončených bytů v rodinných domech poklesl jen o 5,4 procenta.

Podobný vývoj je patrný také u zahajovaných staveb k bydlení. Celkově se počet zahájených bytů snížil o 18,2 procenta, u bytových domů byl pokles 66,2 procenta, u rodinných domů 6 procent.

Menší počet zakázek tak pociťují zejména velké stavební firmy a jejich dodavatelé. Patrné je to i na počtu zaměstnanců ve stavebních společnostech s více než padesáti zaměstnanci. Průměrný počet zaměstnanců se meziročně snížil o 3,5 procenta, snížila se i jejich průměrná měsíční mzda.

 

Právě se děje

Další zprávy