Jitona Soběslav končí. Trh s nábytkem je dole

ČTK ČTK
30. 5. 2011 16:37
Cena dřevotřísky od loňského roku stoupla o polovinu
Také v prodejnách IKEA si zákazníci kupují nábytek, který vyrobili dělníci Jitony.
Také v prodejnách IKEA si zákazníci kupují nábytek, který vyrobili dělníci Jitony. | Foto: Jan Langer

Soběslav - Už zítra skončí výroba  v soběslavském závodě jednoho z nejvýznamnějších českých výrobců nábytku, Jitony. Ta bude uzavřena. K tomuto datu z firmy odchází 124 lidí, dalších deset tu zůstane ještě měsíc. Celkem jich tu pracuje zhruba 220.

Výroba se stěhuje do závodů Jitony v Třebíči a Klatovech. "V Soběslavi zůstane zachována jen výroba strategické suroviny a prodejna, nově tu bude zakázková úpravna nábytku na míru," řekl novinářům generální ředitel podniku Martin Kovář.

O uzavření soběslavského závodu vedení rozhodlo kvůli výraznému propadu na trhu s nábytkem, nárůstu cen vstupních materiálů a sílící koruně. Meziročně například stoupla cena dřevotřísky o 50 procent. Obrat na českém nábytkářském trhu se meziročně propadl ze 36,4 miliardy na 31,35 miliardy.

"Výrobní kapacita v našich třech závodech nebyla dlouhodobě zcela naplněna," řekl Kovář. Ze všech tří závodů bylo možné přesunout výrobu jen ze Soběslavi, navíc tady byly nejstarší technologie. Podle Kováře bylo třeba soběslavský závod zavřít, aby bylo možné udržet celý podnik.

IKEA je největším odběratelem výrobků Jitony

Restrukturalizací se sníží celkový počet pracovníků podniku o 60 na zhruba 770. "V Třebíči a Klatovech musela firma přijmout celkem 80 lidí," podotkl ředitel. Zhruba desítka zaměstnanců soběslavského závodu se rozhodla přejít do Klatov nebo Třebíče.

Ještě v roce 2009 dosáhla Jitona zisku 4,8 milionu korun. Loňský rok byl podle Kováře ztrátový. Letos by podnik mohl podle ředitele skončit na nule. Jitona tento rok zaznamenala mírné oživení na německém trhu, zvýšil se i objem zakázek pro britský trh. Podařilo se jí zvýšit podíl ve výrobě stolů pro společnost IKEA z 20 na 40 procent.

IKEA je největším odběratelem Jitony, tvoří zhruba 50 procent jejího obratu.

V závodě v Klatovech Jitona vyrábí demontovaný nábytek pro společnost IKEA, závod v Třebíči se specializuje na výrobu nábytku z masivu a dýhované sortimenty pro tuzemský a evropský trh pod svou značkou. Jitona vyrábí zejména ložnice, postele a obývací pokoje z masivu a demontovatelný nábytek z pravé dřevěné dýhy.

Většina výrobků jde na export, který tvoří 96 procent obratu. Vyváží zejména do Německa, Velké Británie či Rakouska.

 

Právě se děje

Další zprávy