Nabízených míst přibývá, nová generace je ale vybíravá

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 5. 2011 19:14
Mladí lidé nechtějí všechno obětovat kariéře, zaměstnavatelé s tím musí počítat
Generace Y: Tu práci beru, ale s žádnými přesčasy nepočítejte, mám taky svůj život.
Generace Y: Tu práci beru, ale s žádnými přesčasy nepočítejte, mám taky svůj život. | Foto: Reuters

Brno - Míra nezaměstnanosti v Česku je sice stále ještě nad hranicí osmi procent, pracovních příležitostí ale rychle přibývá, zejména ve srovnání s loňským rokem. Snižování nezaměstnanosti v posledních třech měsících však jde především na vrub sezonním pracím.

"Na konci dubna bylo na portálech Jobs.cz a Práce.cz vystaveno 13 172 pozic. Za měsíc to představuje nárůst o 4 procenta, ve srovnání se začátkem května loňského roku ale nárůst o 33 procent," upozornil Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která oba portály provozuje.

Dobrou zprávu naznačují statistiky portálu také pro ty, kdo v současnosti končí školu. Přibývá totiž i příležitostí pro čerstvé absolventy. "Meziměsíčně jsme zaznamenali osmiprocentní růst nabídky pozic pro absolventy. Na našich portálech je těchto pozic aktuálně více než 2500," dodal Mysliveček.

Nová generace nechce jen pracovat

Odborníci na personalistiku ale upozorňují na nepoměr mezi rostoucím počtem volných pozic a rychlostí, jakou klesá nezaměstnanost.

Jedním z důvodů je příchod takzvané generace Y na pracovní trh. "Jde o mladé lidi, kteří mají jinou motivaci než generace před nimi. Kariérní postup už pro ně není absolutní prioritou, které jsou ochotní všechno podřídit. Chtějí mít také čas na své přátele a koníčky," vysvětluje Jiří Halbrštát, marketingový manažer personální agentury Manpower.

Jaké je pak překvapení zaměstnavatele, když přijme talentovaného programátora, čerstvého absolventa, který ale úderem páté hodiny vypne počítač a odchází domů bez ohledu na rozpracovanou zakázku.

"Pro tyto lidi je třeba úplně jinak nastavit motivační nástroje, systémy řízení a fungování týmů," doplňuje Halbrštát.

Pružných úvazků je stále málo

Jedním z důvodů, proč se nabídka zaměstnavatelů často nesetkává s poptávkou uchazečů o práci, je příliš malá nabídka částečných úvazků nebo pozic s pružnou pracovní dobou.

Řada firem namísto vytvoření podobného místa raději zaměstnává majitele živnostenského listu zvenčí na jednotlivé zakázky. Přitom mezi uchazeči o částečné úvazky zájem je.

"Nabídka flexibilních forem práce se na našich portálech pozvolna zvyšuje již od začátku letošního roku. Bohužel i přes to firmy stále nevytvářejí tak velké množství nabídek zkrácených úvazků, které by reflektovalo reálnou poptávku lidí po flexibilním zaměstnávání," vysvětluje Petr Skondrojanis, manažer rozvoje pro oblast alternativních forem práce společnosti LMC.

Nejvíce nabídek práce přitom pochází z oboru prodeje a obchodu, kde je pro flexibilní úvazky dostatečně velký prostor.

 

Právě se děje

Další zprávy