Český průmysl se mění: Nejvíce roste high-tech výroba

Radek Pecák Radek Pecák
26. 5. 2011 9:54
Cílem je dostat se do roku 2020 mezi 20 nejkonkurenceschopnějších zemí
I letecký průmysl se zvedá.
I letecký průmysl se zvedá. | Foto: Tomáš Fránek

Praha - Ještě řadu let sice bude v produkci tuzemského zpracovatelského průmyslu převažovat středně technologicky náročná výroba, zejména automobilový průmysl, je ale jisté, že se bude stále zvyšovat produkce firem v technologicky nejnáročnějších oborech.

Z analýzy, kterou pro vládu vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu a která vypovídá o vývoji ekonomiky Česka a odvětví v působnosti tohoto minsterstva, vyplývá, že už vloni se v českém průmyslu nejvíce dařilo právě těmto firmám.

Celkem se produkce českého zpracovatelského průmyslu vloni zvýšila o deset procent.

"Hospodářský vývoj České republiky zaznamenal za uplynulý rok jasné zotavení. Světová ekonomika se postupně navrátila k růstu, což pomohlo i nám. Výsledkem byl nárůst produkce zpracovatelského průmyslu a vyšší obrat zahraničního obchodu, které se přetavily v meziroční růst HDP o 2,2 procenta. Česká republika profitovala hlavně z obnovení hospodářského růstu v EU, jejíž výkonnost meziročně posílila o 1,8 %," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Cíl je posun mezi 20 nejkonkurenceschopnějších zemí

Přesto se však objevuje řada varování, že hospodářská krize nemusí být nezbytně za námi. Ministersterstvo proto připravilo Strategii konkurenceschopnosti. V ní jsou popsány přes čtyři desítky konkrétních připravených projektů. Pokud se uskuteční, posune se ČR do roku 2020 mezi dvacítku nejvíce konkurenceschopných zemí světa."

"Naše analýza vývoje české ekonomiky za minulý rok přinesla i velmi pozitivní zprávu, že se obnovila tendence rychlejšího růstu produktivity práce než mezd," říká ministr Kocourek, zároveň ale dodává: „Nadále ovšem přetrvávají strukturální závislosti a vysoká citlivost na vývoji hospodářství několika klíčových partnerů."

Česko logicky profituje z toho, že mezi nejrychleji rostoucí země se zařadilo Německo, neboť tuzemské firmy patří mezi časté subdodavatele pro německé průmyslové podniky.

Celkově vývoz do zemí EU dosáhl objemu 84 % veškerého českého exportu. Vývoz z České republiky vloni vůbec poprvé překonal hranici 2,5 bilionu korun, a celkový přebytek obchodní bilance tak dosáhl 123 miliard korun, což je historicky druhý nejlepší výsledek.

 

Právě se děje

Další zprávy