České dráhy snižují platy v administrativě o 10 procent

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 4. 2011 12:01
Dráhy od dubna snižují objem platů stanovených smlouvou o 10 procent
České dráhy loni poprvé od oddělení nákladní dopravy dosáhly zisku, úspory pokračují.
České dráhy loni poprvé od oddělení nákladní dopravy dosáhly zisku, úspory pokračují. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V průměru o deset procent nižší částku najdou na své dubnové výplatní pásce zaměstnanci Českých drah, na které se nevztahují mzdové tarify.

Jde o manažery, ředitele a různé administrativní zaměstnance, jejichž plat je stanovený smlouvou. Dráhy tak ušetří 50 až 70 milionů korun.

Redakci Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí Českých drah. "Záměr snížit mzdové náklady ve společnosti o 10 procent byl součástí podnikatelského plánu Českých drah na rok 2011. Záleží na jednotlivých vedoucích pracovnících, zda svým lidem sníží smluvní platy plošně, nebo zda omezí počet zaměstnanců," uvedl Petr Šťáhlavský.

Pro ty, kterých se snížení platů od 1. dubna, kdy se každý rok smlouvy obměňují, týká, to podle Šťáhlavského není žádné překvapení, úpravu platů podepsali spolu s novou smlouvou.

"Jedná se o plošné opatření, které se týká všech smluvních zaměstnanců, odhadem jde o několik stovek lidí. Úspora by měla být řádově 50 až 70 milionů korun," dodal Šťáhlavský.

Asi desetiprocentní úsporu na mzdách umožnila drahám i kolektivní smlouva, kterou firma na začátku roku uzavřela s odboráři. Podle ní v letošním roce platy zaměstnanců neporostou, zkrátila se jim dovolená z šesti týdnů na čtyři a pracovní doba většiny profesí se o dvě hodiny prodloužila na 40 hodin týdně.

České dráhy zaměstnávají více než 26 tisíc lidí. Velká část zaměstnanců je sdružena v devíti odborových svazech.

Za loňský rok dráhy poprvé od oddělení nákladní dopravy do společnosti ČD Cargo, vykázaly zisk. Hospodaření skončilo 9 milionů korun v plusu, zatímco o rok dřív byly miliardu ve ztrátě.

 

Právě se děje

Další zprávy