Zaměstnavatelé cítí zlepšení na trhu, ale jen mírné

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 4. 2011 12:42
Pracovních pozice pomalu přibývá, ale uchazeči považují nabídku za nedostatečnou.
Nezaměstnanost mírně klesá, stejně jako počet volných míst. Podle uchazečů o práci se nabídka stále nedostatečná.
Nezaměstnanost mírně klesá, stejně jako počet volných míst. Podle uchazečů o práci se nabídka stále nedostatečná. | Foto: Jan Langer

Praha - Polovina velkých zaměstnavatelů v Česku cítí ve svém oboru mírné oživení, růst ale pro příštích dvanáct měsíců předpokládají jen pozvolný.

V průzkumu to zjistila společnost LMC, která provozuje pracovní portály Práce.cz a Jobs.cz. Pouze čtyři procenta dotázaných ale považují opětovný růst za výrazný.

"Na konci prvního čtvrtletí roku se potvrzuje trend pozvolného návratu stavu ekonomiky k předkrizovým hodnotám. Odráží se to i na trhu práce, kdy se od začátku roku kontinuálně zvyšuje nabídka pracovních míst u všech typů pracovních úvazků. A proto se dá očekávat i mírný pokles celkové nezaměstnanosti," řekl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

I přes postupný růst počtu nabídek práce, které se na internetu objevují, více než polovina uchazečů o práci hodnotí nabídku jako nedostatečnou.

V celkové poptávce po profesích si i nadále drží dominantní postavení oblast prodeje a obchodu. "Stále platí, že obchodníci, kteří jsou schopni firmám přinášet klíčové zakázky, jsou na trhu práce velmi ceněným a nedostatkovým zbožím," dodal Mysliveček.

Největší zájem je o pozice v administrativě, což je podle expertů způsobeno menším důrazem na vzdělání a dovednosti, které tato práce vyžaduje.

Na druhou stranu v posledních deseti letech podle portálů roste zájem o zaměstnance v oboru bankovnictví a finančních služeb, zejména jde o pozice účetních, specialistech na správu pohledávek, projektových manažerech a analyticích.

 

 

Právě se děje

Další zprávy